Emojin tillåter oss visa känslor även i skrift.

Emojin tillåter oss visa känslor även i skrift. Foto. Mostphotos.com

Emojin 20 år: "Vi har fått ett nytt sätt att kommunicera"

230 nya symboler presenteras

SVERIGE. I snart två decennier har vi kommunicerat genom glada gubbar och tummar som går både upp och ner. I samband med emojins 20 års jubileum presenteras ytterligare 230 färgglada varianter.

Det är inte helt klart när den första emojin skickades i text men Internetmuseet har valt att klassa 1999 som dess födelseår.

Genom åren har de från början enkla gubbarna blivit både fler och mer uttrycksfulla. De har dessutom fått sällskap av olika symboler, händer och flaggor.

I förra veckan presenterade Unicode Consortium 230 nya emojis som kommer att dyka upp under året.

Bland nykomlingarna återfinns bland annat ledarhund, hörapparat, rullstol, orangutang, vitlök, våffla, yxa, bloddroppe och banjo – samt en helt ny uppsättning människor i olika hudtoner och frisyrfärger som håller varandra i hand, rapporterar TT.

Att emojin blivit så populär att använda i skriftspråket beror enligt Viveka Adelswärd, professor emerita i samtalsforskning vid Linköpings universitet, på att vi behövt ett sätt att kommunicera känslor även i skriftspråk.

– När vi möts ansikte mot ansikte är det inte bara orden som betyder någonting. Det är vårt ansiktsuttryck, vår hållning och vad vi gör. Man kan tala med någon som säger ”jag blir alldeles vansinnig på dig, jag hatar dig” och det är sagt med en ton som gör att man förstår att det betyder tvärtom ”jag älskar dig”.Det är inte språket som utvecklas utan vi har fått ett nytt sätt att kommunicera på, säger hon till TT.

Publicerad 12 February 2019 13:45