Antalet hjärtinfarkter ökade med 14 procent vid en temperatur på 0 grader jämfört med plus 20 grader, visar en studie.

Antalet hjärtinfarkter ökade med 14 procent vid en temperatur på 0 grader jämfört med plus 20 grader, visar en studie. Foto: Mostphotos

Vintern – större risk att drabbas av hjärtinfarkt

Forskare råder personer i riskzonen att klä sig ordentligt

SVERIGE.

Risken att drabbas av hjärtinfarkt ökar vid kyligt väder. "Vår forskning visar en klar relation mellan risk för hjärtinfarkt och dagar med låga temperaturer", säger David Erlinge, överläkare och prefessor i kardiologi vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus.

En studier har kopplat samman data om 274 000 hjärtinfarkter i Sverige med väderdata. Resultatet visar en koppling mellan risk för en infarkt och dagar med kall temperatur, lågt lufttryck, hög vindhastighet och få soltimmar. Antalet hjärtinfarkter ökade med 14 procent vid en temperatur på 0 grader jämfört med plus 20 grader.

– Vi behöver forska mer om vad det här beror på. En möjlig förklaring är att det skapas ett större motstånd i hjärtat när blodkärlen i huden drar sig samman vid kyla, säger David Erlinge i ett uttalande.

Enligt honom dödligheten i hjärtinfarkt halverats på tio år tack vare forskningen. Men fortfarande dör cirka 6 000 svenskar i hjärtinfarkt årligen.

En aktiv livsstil minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och forskarna bakom studien vill inte att man ska sitta inne när det är dåligt väder. Däremot råder man de som har hög risk för hjärtinfarkt att klä sig ordentligt och eventuellt undvika ansträngning ute vid låga temperaturer.

Publicerad 07 February 2019 07:00