Till slut lyckades Pontus bryta sig ur förhållandet som bröt ner hela hans person genom psykisk och fysisk misshandel.

Till slut lyckades Pontus bryta sig ur förhållandet som bröt ner hela hans person genom psykisk och fysisk misshandel. Foto: Paola Nordgren

"Hon bröt ner mig både psykiskt och fysiskt"

Pontus flickvän slog och sparkade honom vid flera tillfällen

HÄSSLEHOLM.

Pontus gjorde allt för sin flickvän. Ändå bröt hon långsamt ner honom psykiskt innan hon började ge sig på honom även fysiskt. Att ingen trodde på honom när han berättade för utomstående fick honom att må ännu sämre.

– Det är en sådan skam att berätta. Ändå känns det viktigt att göra det, just för att visa att det är så mycket vanligare än man tror, säger Pontus.

Att han inledde ett förhållande med en psykiskt labil kvinna är något han ångrar stort och är också något som förstört hans liv på många plan och som dessutom kommer att påverka resten av hans liv.

– Uttrycket, kärleken är blind, stämmer ganska bra. Jag blev kär i den här kvinnan och såg helt enkelt inte de varningstecknen som fanns. Eller är det möjligt att jag såg dem men blundade för dem. Redan första gången vi träffades på en fest ringde hon upp mig samma natt och sa att hon stod utanför mitt hus. Redan där skulle jag sagt nej. Men det är lätt att vara efterklok och det är lätt ångra det idag, säger Pontus.

Kvinnan började trycka ner Pontus med ord, skrek om hur dålig han var och vilket idiot han var. Klagade på hans ålder och på att han satte barnen framför sin flickvän. Hon övervakade hans liv, tyckte inte hans skulle gå till jobbet och kontrollerade allt han gjorde.

Skammen över vad som hände innanför hans fyra väggar, var också något som gjorde att han drog sig för att berätta för någon. Och när han väl gjorde det, var det få som trodde på honom.

– Lämna henne, det är väl bara att kasta ut henne, slå tillbaka eller vad är problemet ,var sådant jag fick som svar. Men jag ville inte slå tillbaka, det är inte så jag fungerar. Myndigheterna trodde inte mig och polisen trodde inte heller mig. Det gjorde att man skämdes ännu mer. Jag som alltid sett mig själv som en stark person med bra självförtroende kände själv hur jag förminskades och till slut föll jag in i en depression. Jag låg bara hemma och grät. Dels för att jag försummade mina barn från ett tidigare förhållande men också över att den här kvinnan inte var nöjd med mig trots att jag gjorde allt hon bad om.

När Pontus sjukskrevs från arbetet och inte orkade ta sig upp ur soffan började slagen komma.

– Hon kunde skrika på mig, kasta skor, slå och sparka och förstod inte varför jag mådde dåligt. Sedan gick hon därifrån för att några dagar senare be om ursäkt och lova att aldrig mer göra om det. Och jag trodde henne.

Men slagen och orden fortsatte. Och Pontus hade inte styrkan att ta sig ur det destruktiva förhållandet trots att han ville det.

Efter att ha varit sjukskriven ett år och glidit allt längre bort från sina barn fick han höra att barnen var rädda för flickvännen och barnen vädjade också om att de ville ha tillbaka sin pappa. Det gav Pontus till slut styrka att bryta upp med kvinnan och lämna förhållandet. Vilket fick kvinnan att åter igen lova att lugna ner sig. Men Pontus stod emot och tänkte att äntligen kunde han bygga upp sig själv igen.

Några månader senare fick Pontus dock reda på att kvinnan var gravid och att han var pappan. Sedan dess har han kämpat för att få träffa sonen trots att det kräver att han har kontakt med kvinnan.

– Jag vet vad den här kvinnan är kapabel till och trots att hon fortsätter med elaka sms och lögner så kommer jag göra allt för att min son ska ha det bra och för att jag ska få träffa honom och vara en del av hans liv även om det gör att jag tyvärr måste ha en viss kontakt med den här kvinnan som förstörde mitt liv.

FOTNOT: Pontus heter egentligen något annat men har valt att vara anonym.

Publicerad 27 January 2019 00:00