På senare tid har Landskrona varit hårt drabbat av nattliga detonationer. Nu uppmanar t.f. lokalpolischefen Christian Nordin att hjälpa till med alla tips som man kan tänkas ha om händelserna.

På senare tid har Landskrona varit hårt drabbat av nattliga detonationer. Nu uppmanar t.f. lokalpolischefen Christian Nordin att hjälpa till med alla tips som man kan tänkas ha om händelserna. Foto: Ida Asplund-Ådahl/Skärmdump

Efter sprängningar: Polisen vädjar om allmänhetens hjälp

Ökad närvaro i Landskrona efter våg av explosioner

LANDSKRONA.

Under natten till onsdagen small det ännu en gång i centrala Landskrona. Nu vänder sig polisen till allmänheten för att få bukt med sprängandet som förstör mer än bara Landskronabornas nattsömn.

Av
Per Eeg-Olofsson

Natten till Den 28 december detonerade en laddning på Östergatan i Landskrona. Skadorna både på hyreshuset där laddningen placerats, och på huset på andra sidan gatan, blev så kraftiga att polisen gjort bedömningen att det rörde sig om något annat än en kraftig smällare, en så kallad banger. Kort efter explosionen greps två män i 20-års åldern bosatta i Helsingborg som nu sitter häktade, på misstanke om allmänfarlig ödeläggelse.

Natten mot den 10 januari var det dags igen, denna gång var det på Skolallén det smällde och förutom portuppgången skadades en pizzeria och en frisersalong. Och nu senast alltså en sprängning natten till onsdag i en port på Regeringsgatan, där polisen misstänker att det som sprängts är en banger.

Under onsdagen gick polisen i nordvästra Skåne ut med en vädjan till allmänheten i Landskrona via hemsida och Facebook. Där utlovar polisen synligare närvaro på stan med extra resurser från polisområdet. Bland annat genom att det mobila poliskontoret, en specialbyggd husbil, placeras i stan.

- Även om vi ökar synligheten nu i centrum vill jag ändå vädja till allmänheten om tips eller information kring just denna händelse eller tidigare liknande händelser. Sådana här ärenden är svåra att utreda och här behöver vi all hjälp vi kan få helt enkelt, säger Christian Nordin, polischef i Landskrona på hemsidan.

Så här skriver polisen

”Under natten till onsdagen inträffade ytterligare en detonation i centrala Landskrona. Staden har drabbats av ett flertal liknande händelser på senare tid och det är något som vi på polisen ser mycket allvarligt på. Dessa detonationer åstadkommer förstås en materiell åverkan men kan också orsaka svåra skador på personer.

Den detonation som inträffade under natten till onsdagen åstadkoms av en kraftigare så kallad banger.

Under onsdagen kommer den synliga närvaron av poliser att öka i centrala Landskrona där extra resurser från polisområdet fördelas till Landskrona. Vi undersöker också möjligheterna att placera det mobila poliskontoret i de centrala delarna.

- Även om vi ökar synligheten nu i centrum vill jag ändå vädja till allmänheten om tips eller information kring just denna händelse eller tidigare liknande händelser. Sådana här ärenden är svåra att utreda och här behöver vi all hjälp vi kan få helt enkelt, säger Christian Nordin, polischef i Landskrona.

Varför just Landskrona drabbats av sådana här detonationer på senare tid är oklart. Sedan tidigare får polisen också in rapporter om ljudliga smällar under nätterna på olika håll i kommunen.

- Sådant här förekommer ju tyvärr i hela regionen. Just nu är det Landskrona men varför kan jag faktiskt inte svara på i dagsläget. Vi arbetar brett och förutsättningslöst efter gärningsman eller gärningsmän, säger Christian Nordin.

Polisen har också sedan en lång tid tillbaka ett tätt samarbete med Landskrona stad för att förebygga brott och öka tryggheten i staden.

Numera går även tullverket igenom postförsändelser på olika terminaler för att hitta otillåtna importerade fyrverkerier och sprängmedel.

Vet du något eller har du information eller tips om detonationerna i Landskrona?

Ring polisens tipstelefon på 114 14 eller https://polisen.se/kontakt/mejla-region-syd/

Publicerad 25 January 2019 08:19