Stefan Löfven (S) under valnatten den 9 september förra året. Då stod det klart att Socialdemokraterna blev största parti, men att frågan kring vem som skulle bilda regering var högst oklar. Under hösten och vintern har partierna inte lyckats nå en lösning. Först idag, efter tre statsministeromröstningar, står det klart att Löfven fortsätter som statsminister i ytterligare en mandatperiod.

Stefan Löfven (S) under valnatten den 9 september förra året. Då stod det klart att Socialdemokraterna blev största parti, men att frågan kring vem som skulle bilda regering var högst oklar. Under hösten och vintern har partierna inte lyckats nå en lösning. Först idag, efter tre statsministeromröstningar, står det klart att Löfven fortsätter som statsminister i ytterligare en mandatperiod. Foto: Ritzau Scanpix/Jonas Ekströmer

Efter fyra månader: Sverige har fått en regering

Stefan Löfven röstades fram i en tredje omröstning

SVERIGE. Han har röstats ner två gånger sedan valet förra året. På fredagen, 131 dagar efter riksdagsvalet, röstades Stefan Löfven (S) fram som statsminister.

Av
Andreas Holm

– Jag tar mig an ansvaret både med ödmjukhet och beslutsamhet. På måndag kommer jag ge beslut om vilka statsråd som kommer tjänstgöra i regeringen. Vi går en annan väg som är historisk, byggd på samverkan i mitten av svensk politik, och får en handlingskraftig regering som inte är beroende av Sverigedemokraterna, säger Stefan Löfven under en presskonferens.

115 röstade ja, 153 nej. Om 175 eller fler hade röstat nej så hade Löfven röstats ner. Centerpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet avstod från att rösta och tryckte därför gult.

– Ett resonemangsäktenskap mellan parter som aldrig älskat varandra. Nyss försökte dessa partier övertyga svenska folket om hur olika de var varandra, sa Moderaternas Ulf Kristersson i riksdagens talarstol innan omröstningen.

Efter höstens val har riksdagspartierna haft svårt att komma överens om vem som ska bli landets nästa statsminister. Socialdemokraternas Stefan Löfven har tidigare röstats ner, senast efter att förhandlingarna med Centerpartiet och Liberalerna strandat.

Sedan dess har partierna S, MP, C och L arbetat fram en överenskommelse, där Löfven accepterat en del krav från C och L för att släppa fram S-ledaren som statsminister.

– Centerpartiet tar ansvar för att Sverige ska få en fungerande regering. Detta är inte den lösning vi helst hade sett, men det är det bästa möjliga i denna mycket besvärliga situation. Genom denna överenskommelse kan vi åstadkomma en lösning på regeringsfrågan baserat på en liberal reformagenda och tydliga förbättringar för småföretagen, miljön och landsbygden, sa Annie Lööf under en pressträff då.

Vänsterpartiet lämnades utanför och har riktat stort missnöje mot detta. Partiledaren Jonas Sjöstedt gick tidigare i veckan ut med att han inte kunde acceptera Stefan Löfven som statsminister om inte förändringar gjordes.

– Det är fullständigt oacceptabelt att vi inte ska få inflytande under de här fyra åren. Vi accepterar inte att lämnas utanför samarbeta med Socialdemokraterna, som vi gjort i årtioenden, sa Sjöstedt i måndags.

Några dagar senare lämnade Sjöstedt ett besked om att trycka gult vid fredagens omröstning, det vill säga lägga ner rösten för att släppa fram Stefan Löfven, men med ett visst förbehåll.

– Vi släpper fram Stefan Löfven med ett misstroendelöfte. Han måste driva en röd politik och om de läggs fram förslag om marknadshyror och försämrad arbetsrätt kommer vi rösta för att avsätta Löfven, sa Vänsterpartiets ledare i onsdags.

Nu står det klart att Stefan Löfven leder landet som statsminister ytterligare en mandatperiod. Sveriges nästa regering kommer bestå av Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Publicerad 18 January 2019 09:58