Foto: Mostphotos

Stort intresse för kvällskurs om döden

" I dag är vi så avskärmade från döden, så det känns som ett viktigt ämne"

MALMÖ.

En kurs om döden är en av Medborgarskolans nyheter i vår. Intresset för att få veta mer och prata om livets slutskede har visat sig vara stort – i alla åldrar.

– I dag är vi så avskärmade från döden. Vi lever inte flera generationer under samma tak och därför möter vi inte döden. Vi är duktiga på att ha koll på födelser, dop och bröllop men inte alls döden, därför känns det som ett viktigt ämne att ta tag i, säger Karin Meddings, ämnesansvarig på Medborgarskolan syd.

Kursen När ljuset slocknar vill minska fördomar och rädslor inför döden. Kursdeltagarna får dels veta hur de kan förbereda sin egen död och underlätta för anhöriga, dels vad man som anhörig kan ställa för krav och vad man ska tänka på. Samtidigt får de träffa personer som i sin yrkesroll möter döden, exempelvis polisen, begravningsbyrå, sjukvård och en rekonstruktör. Kursen innehåller även studiebesök, bland annat på ett krematorium.

– Men det finns också mycket tid för diskussioner så att man inte går hem med en massa frågor. Fokus ligger på det praktiska, men jag tror även att det kommer att bli en del existentiella frågor, säger Karin Meddings

Initiativtagare till kursen är Theresé Granlund, som jobbar på en begravningsbyrå och ofta besöker gymnasieskolor och äldreboenden för att prata om döden.

Hur har intresset varit?

– Kursen är redan drygt halvfull, vilket är jättetrevligt. Det är också oerhört ovanligt att det är ett så stort intresse för en helt ny kurs, oftast tar det en termin att arbeta in en kurs. Det är allt från människor födda på 1970-talet till 1930-talet som anmält sig, vilket är väldigt roligt. Med olika åldrar blir det en bra dynamik i diskussionerna, säger Karin Meddings.

Publicerad 16 January 2019 00:00