Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V) säger nej till Stefan Löfven som statsminister i nuvarande överenskommelse med C och L.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V) säger nej till Stefan Löfven som statsminister i nuvarande överenskommelse med C och L. Foto: Ritzau Scanpix/Jessica Gow

Vänsterpartiet säger nej till Löfven som statsminister

Jonas Sjöstedt: Vårt mål är att lösa detta i samtal så fort som möjligt

SVERIGE. Vänsterpartiet lämnas utanför en koalition mellan med S, C, L och MP. Därför kommer partiet inte att ge sitt stöd åt en fortsatt Socialdemokratiskt ledd regering i dess nuvarande form.
– Det är helt oacceptabelt, säger partiets ordförande Jonas Sjöstedt.

Av
Andreas Holm

Samtidigt vill inte Sjöstedt rösta fram en regering ledd av Moderaternas Ulf Kristersson.

– Vi vill att han (Stefan Löfven) ska bli statsminister, men det ska bli på en rimlig grund där Vänsterpartiet kan få inflytande. Vårt mål är inte nyval. Tror att det är mer osannolikt. Vårt mål är att lösa detta i samtal med Stefan Löfven så fort som möjligt. Vi har ett par dagar på oss nu, säger Jonas Sjöstedt (V) under en presskonferens.

Sjöstedt vill se en grönröd regering istället för den lösning med vad han kallar "högervriden politik", reformer och ett krav att V inte får inflytande, som Stefan Löfven nu presenterat.

– Det är fullständigt oacceptabelt att vi inte ska få inflytande under de här fyra åren. Vi accepterar inte att lämnas utanför samarbeta med Socialdemokraterna, som vi gjort i årtioenden. Vi vill ha en grönröd regering och vi har en sådan regering inom räckhåll, säger han.

Statsminister Stefan Löfven (S) menar att partiet fått göra eftergifter får att nå en överenskommelse mellan partierna, men att den kommer föra landet framåt. Han säger sig även förstå att Vänsterpartiet är besvikna i en "uppenbart svår situation".

– Ingen har vunnit allt, men alla har vunnit någonting. Och den största vinnaren är Sverige, sa Löfven under en presskonferens tidigare idag.

Efter Centerpartiet och Liberalernas besked om att ge sitt stöd till Stefan Löfven som statsminister förklaras Alliansen död.

– Alliansen spricker på nationell nivå. Jag kommer inte stänga några dörrar, men kommer inte glömma vad som hänt. Stefan Löfven tycks ha ett större regeringsunderlag och han bör därför prövas som statsminister, sa Moderaternas partiledare Ulf Kristersson efter att han haft ett kort möte med talmannen Andreas Norlén under förmiddagen.

– Ironiskt att Vänsterpartiet får vetorätt, fortsätter Kristersson angående regeringsbildandet.

Publicerad 14 January 2019 12:31