Fyra illrar sprang lösa omkring i lägenheten som på sina håll var täckt av både avföring och urin. Djuren saknade även mat och vatten konstaterade en polispatrull som ryckt ut till bostaden.

Fyra illrar sprang lösa omkring i lägenheten som på sina håll var täckt av både avföring och urin. Djuren saknade även mat och vatten konstaterade en polispatrull som ryckt ut till bostaden. Foto: Polisen

Djur tvingades leva i sin egen avföring – kvinna åtalas för djurplågeri

Polisen: "Golvets hörn var täckta med urin och avföring"

MALMÖ. Kvinnan gav varken mat eller vatten till sina djur. Hennes fyra illrar fick även springa omkring bland lösa eluttag och fläktar som kunde skadat djuren. Nu åtalas Malmöbon för djurplågeri.

Av
Andreas Holm

Det var i början på förra året som problemen uppdagades. Polis ryckte ut till kvinnans bostad i ett annat ärende. Då upptäcktes att djuren inte sköttes.

– Det luktade starkt av ammoniak i rummet och två av golvets hörn var täckta med urin och avföring, skriver en av poliserna i sin rapport.

De två poliser som var på plats vittnar även om att djuren varken hade mat eller dricka. Två vattenskålar stod på golvet, den ena var torr och den andra hade endast cirka en matsked vatten i sig enligt polisrapporten.

Ärendet har även utretts av Länsstyrelsen Skåne vars länsveterinär konstaterar att de fyra illrarna utsatts för "ett onödigt lidande."

"Illrar är renliga djur som enligt sitt naturliga beteende inte gör sina behov i närheten av där de äter, dricker eller sover. Att tvingas till handlingar och leva i en miljö, som strider mot det naturliga beteendet, leder till en kontinuerlig stress och ett obehag", skriver länsveterinären i ett utlåtande.

Kvinnan hävdar att hon höll på att flytta och nu bor i en mindre bostad och omplacerat två av sina fyra illrar. I förhör uppger hon att illrarna fortfarande får springa fritt, men att de har tillgång till mat, vatten och en egen bur.

– Jag har stor ångest över det här, säger kvinnan i ett förhör.

Hon erkänner sitt brott och är enligt åtalstämningen villig att motta ett strafföreläggande. Åklagaren yrkar på dagsböter om totalt 4 000 kronor. Målet kan komma att avgöras utan huvudförhandling i Malmö tingsrätt.

Publicerad 13 January 2019 00:00