En röst läggs i en valurna på valdagen den 9 september 2018. Sedan dess har ingen ny regering bildats. Blir det tal om extra val kommer detta, på rekommendation från Valmyndigheten, att genomföras den 7 april.

En röst läggs i en valurna på valdagen den 9 september 2018. Sedan dess har ingen ny regering bildats. Blir det tal om extra val kommer detta, på rekommendation från Valmyndigheten, att genomföras den 7 april. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Så mycket kostar ett extra val om ingen ny regering bildas

Talmannen: Förhoppning att vi inom en snar framtid har en ny regering

SVERIGE. 346 miljoner kronor. Så mycket kan ett extra val kosta om inget parti kan komma överens och bilda regering. Valmyndigheten föreslår att ett nytt val hålls söndagen den 7 april om ingen lösning nås.

Av
Andreas Holm

Vid två tillfällen har talmannen Andreas Norléns (M) förslag om statsministerkandidat röstats ner. Nu återstår det att se om frågan går över till moderaternas ledare Ulf Kristersson eller tillbaka till sittande statsminister Stefan Löfven (S).

Valmyndigheten skriver i ett pressmeddelande att söndagen den 7 april är ett väl avvägt datum för nyval, då brevröstningen till vårens Europaparlamentsval drar igång den 11 april.

"Valmyndigheten en stor risk för att röster i de båda valen blandas ihop eller att röster underkänns på grund av att de tolkas som två förtidsröster från samma väljare.", skriver myndigheten som även har beräknat att ett extra val skulle kosta 346 miljoner kronor.

Från nuvarande aviserad statsministeromröstning den 16 januari blir det då 10,5 veckor att förbereda ett val, vilket enligt Valmyndigheten innebär "mycket stor press på samtliga inblandade aktörer".

Talman Andreas Norlén har även en fjärde och sista chans att få fram en statsminister genom en omröstning den 23 januari.

– Min förhoppning är att vi inom en snar framtid kommer att ha en ny regering på plats, men om partierna inte agerar på ett sätt som gör att en statsminister kan väljas, är det viktigt för mig att ha en beredskap för att kunna fastställa datum för ett extra val, säger Norlén till Aftonbladet.

Publicerad 11 January 2019 07:33