Filmen Trädgårdsgatan, som handlar om filmproducenten Sofie Palages uppväxt i Ystad är nominerad i två kategorier.

Filmen Trädgårdsgatan, som handlar om filmproducenten Sofie Palages uppväxt i Ystad är nominerad i två kategorier. Foto. Arkivbild/ Per Ingridz

Här är skåningarna som har chans till årets Guldbaggar

Skånska nomineringar i flera kategorier

SKÅNE. När Guldbaggegalan 2019 går av stapeln i slutet av januari kan det än en gång bli skånskt guldregn. Flera skådespelare, regissörer, scenografer, fotografer och manusförfattare från Skåne finns nämligen med bland de nominerade.

Nominerad till "Bästa kvinnliga biroll" är Malmös egen Sissela Benn, som efter sin debut i början av 2000-talet som Filippa Bark i bland annat talkshowen Robins, gjort flera hyllade roller. Denna gång är det som rollfiguren Karin Andersson i "Sune vs Sune" som Benn har chans att plocka hem en guldbagge.

I kategorierna "Bästa manus" och "Bästa Foto" hittar vi Sofie Palages film "Trädgårdsgatan" som hade premiär i augusti 2018.

"Trädgårdsgatan", regisserad av Olof Spaak från Ängelholm, utspelar sig till stora delar i Ystad och som handlar om Palages egen uppväxt i en missbrukarfamilj. Filmen är nominerad för både bästa manus, skrivet av Brantevikssonen Gunnar A.K. Järvstad och för "Bästa foto" genom Lundafotografen Kristoffer Jönsson.

I kategorin "Bästa manus" får Järvstad motstånd av ytterligare en skåning i form av Gabriela Pichler från Örkelljunga som är nominerad för bästa regi och manus för filmen "Amatörer".

Skådespelerskan Léonore Ekstrand som delvis är bosatt i Båstad, är nominerad till bästa kvinnliga huvudroll för ”Toppen av ingenting”.

Ytterligare skånska guldbaggenomineringar finner vi i kategorin "Bästa scenografi" där Malmöscenografen Emma Sofia Wahlberg lyfts fram för sitt arbete i "Balkan Noir" och i kategorin "Bästa kortfilm" där Malmöregissören Erik Holmström är nominerad tillsammans med Fredrik Wenzel för dockteatern "Vi bara lyder".

Samtliga nomineringar till årets Guldbaggegala hittar du här:

Publicerad 04 January 2019 09:57