Nyårsafton kan vara en riktig pärs för djuren.

Nyårsafton kan vara en riktig pärs för djuren. Foto: Mostphotos.com

Låt inte din nyårsfest bli hundens nyårspest

DJUR. Nyårsafton må vara årets största festdag – men för vissa är det årets största pestdag. Våra fyrfota vänner trivs inte alls med nyårsfyrverkerierna och en del mår så dåligt att de behöver lugnande medicin för att klara av årets sista timmar.– Det är framförallt smällandet som skrämmer djuren, säger Ann-Charlotte Sandberg, veterinär på Landskrona smådjursklinik.

Av
Oskar Andersson

Ett nyår utan fyrverkerier vore otänkbart för många men för de flesta djuren vore det en befrielse. Smällandet skrämmer och stressar upp både vilda djur och sällskapsdjur - och inte minst människans bästa vän.

– För hundar som skräms av fyrverkerier blir det bara värre och värre med åren eftersom det blir en påminnelse om den där första traumatiska upplevelsen. En del av dem tyr sig till ägaren medan andra drar sig undan och gömmer sig i till exempel badrummet, säger Ann-Charlotte Sandberg.

Hon har jobbat på Landskrona smådjursklinik i 15 år och stött på många hundägare som fasar inför nyårsafton. Och flera av dem återvänder år efter år för att få lugnande medicin, speciellt framtagen för hundar, utskriven. Men alla hundar blir inte så rädda att det krävs receptbelagd medicin.

– Man måste komma ihåg att hundar är individer och reagerar på olika sätt. En del blir livrädda medan andra inte verkar påverkas alls av smällandet.

Ann-Charlotte Sandberg.

Ann-Charlotte Sandberg. Foto: Jenny Freij

Ett alternativ till att medicinera hunden är att åka bort till platser där det inte smälls så mycket över nyår, eller åtminstone låta hunden göra det. Är inte det en möjlighet kan man försöka "dränka" det värsta av smällandet med andra ljud som att låta radion stå på. Det är även en god idé att se till att hunden är rastad i god tid innan det värsta smällandet drar igång och även tänka på hur man beter sig.

– Man ska inte ömka dem utan vara precis som vanligt, annars riskerar man att förstärka rädslan, säger Ann-Charlotte Sandberg.

Hur tycker du att människor som inte är djurägare ska tänka?

– Ge fan i att smälla, höll jag på att säga. Det är helt okej att folk skjuter av fyrverkerier vid tolvslaget, det är allt småsmällande runt omkring som känns så onödigt. Och finns det djur i närheten tycker jag att man ska tänka sig för både en och två gånger.

Några tips till dig som har en rädd hund:

• Ta aldrig med din hund till en plats där fyrverkerier avfyras, även den lugnaste av hundar kan bli skrämd för livet.

• Res bort med din hund om du har möjlighet, gärna till glesbebyggda områden.

• Ta en tur med bilen under de "värsta" timmarna.

• Lämna inte hunden ensam.

• Om du inte kan resa bort, rasta hunden i god tid och håll den inomhus under det mest intensiva smällandet. Dra för gardinerna och sätt på musik för att dölja ljudet från raketerna.

• Om hunden är utomhus, håll den kopplad under smällandet så att den inte kan rusa iväg i panik.

• Om hunden blir orolig – ömka eller bestraffa den inte. Försök att avleda hundens upp märksamhet med en rolig leksak eller något att tugga på. Om hunden gömmer sig, låt den vara.

• Är problemen allvarliga – uppsök veterinär i god tid för eventuell medicinering.

Källa: Svenska kennelklubben

Publicerad 31 December 2018 00:00