”För en del hundar kan det räcka med att ha persiennerna nere eller dra för gardiner och spela lite soft musik för, tills det lugnat ner sig ute”, säger smådjursveterinär Håkan Palm om det annalkande nyårets utmaningar med raketer och smällare.

”För en del hundar kan det räcka med att ha persiennerna nere eller dra för gardiner och spela lite soft musik för, tills det lugnat ner sig ute”, säger smådjursveterinär Håkan Palm om det annalkande nyårets utmaningar med raketer och smällare. Foto: Privat/Mostphotos

Nyåret – en pina för många fyrbenta

Så här gör du nyåret lättare för din hund eller katt

SVERIGE. Nyåret är en fest för många, som väntar in tolvslaget med storslagna fyrverkerier. Men lika roligt är det inte för de hundar och katter som blir livrädda av smällarna och blixtarna. Vi pratade med smådjursveterinär Håkan Palm om vad du kan tänka på, för att göra nyårstiden så skonsam som möjligt för din fyrbenta vän.

Av
Jonas Lundin

– Man kan ta ner persienner och sådana saker, om man bor så till att man kan göra det. Man kan prova att ha lite lugn musik på under den tiden som det smäller. Det är små enkla trix man kan göra, säger Håkan Palm.

Han har varit smådjursveterinär sedan 1987, numera på sin och hustruns häst- och smådjursklinik Equimed, norr om Kågeröd.

– En del hundar är rädda för smällarna i sig, medan andra är rädda för kombinationen blixtar och smällar, som skapar det sammantaget besvärliga läget för hunden, säger han.

En del hundar klarar nyårstiden utan några större problem, medan den för andra är svårt ångestladdad.

– För en del hundar kan det räcka med att ha persiennerna nere eller dra för gardiner och spela lite soft musik för, tills det lugnat ner sig ute. Hunden kan bli lite orolig, men den klarar det ganska bra. Och sedan har vi hela skalan till de hundar som blir totalt skogstokiga. De blir livrädda och klarar inte av det. Då får man åka iväg med hunden eller inackordera den någonstans på ett tyst och lugnt ställe, säger Håkan Palm.

Det finns också en del receptfria produkter (kosttillskott och feromoner), som fungerar för en del hundar och katter. Det kan verka lugnande och gör djuren inte fullt så mottagliga för den typen av oroande yttre stimuli. En veterinär kan också efter hälsokoll skriva ut lugnande medicin som hussen eller matten kan ge hunden när det är som allra värst på nyårsafton, berättar han.

Håkan Palm rekommenderar också att under denna tiden ha hunden kopplad när man går ut, så att den inte drar iväg på grund av rädsla för smällare.

Katter reagerar på stress på ett annat sätt än hundar, berättar han.

– En del katter blir absolut livrädda medan andra kanske har det väl så besvärligt som en del hundar, men inte visar det lika tydligt. Katten är till sin natur sådan att den i högre grad vänder stress inåt. Den drar sig kanske undan lite. Hundar och katter är olika djur och reagerar i alla fall olika inför stress, säger Håkan Palm.

Om du har en utekatt, så håll den gärna inne, i alla fall på nyårsafton. Fixa en trygg plats eller ett gömställe där din katt kan vara i lugn och ro. Sätt kanske på lite musik, tanken är att miljön ska kännas så trygg som möjligt för katten.

– Tror man att katten inte tycker det är så kul med allt det där smällandet och blixtrandet, så försök att begränsa det. Även här kan det hjälpa med att ha persienner nere, dra för gardiner eller låta katten vara i en del av huset där uteljuden inte hörs lika mycket. Just att slippa flimret över himlen och inte höra så mycket av smällarna, det kan göra väldigt mycket, säger Håkan Palm.

Publicerad 30 December 2018 00:00