Tareq Taylor vill att fler ska få tid att laga ordentlig mat.

Tareq Taylor vill att fler ska få tid att laga ordentlig mat. Pressbild: Bonniers

"På nyår äter jag helst något som någon annan har lagat"

Tareq Taylor lägger allt på en plåt i sin nya kokbok

MAT. "Lägg allting på plåten, sätt in i ugnen och gör något annat". Så förklarar Tareq Taylor grundtanken bakom sin senaste kokbok "Mat på en plåt". På så vis vill han få fler att äta ordentlig vällagad mat mitt i vardagspusslandet.

Av
Oskar Andersson

"Mat på en plåt" är Tareq Taylors åttonde kokbok och har utsetts till årets bästa i kategorin "vardagsmat" av Måltidsakademin. Idén är att förenkla matlagningen genom att reducera moment och låta ugnen sköta det mesta av jobbet. Allt som krävs är lite förberedelse av ingredienserna, in i ugnen och sedan är det klart. På så vis blir det både mindre disk och mer tid över till annat.

– Ska jag köra min dotter till träningen kan jag förbereda middagen på en plåt eller i en form, stoppa in i ugnen och dra iväg, säger Tareq Taylor.

"Mat på en plåt" Foto: Bonniers

Recepten i boken passar såväl till en stressig vardagskväll som till helgen när det finns mer tid till matlagning. Och det är inte bara tid som vinns med att tillaga allt i ugnen.

– Smakerna fördjupas och därför blir det ofta godare. Till exempel är det ju mycket godare men ugnsrostade grönsaker än med kokta som tappar smak och blir sladdriga, säger Tareq Taylor.

Men kan man laga nyårsmiddagen på en plåt?

– Grönsalladen eller soppan kanske man inte ska tillaga i ugnen men annars ser jag inga hinder. De flesta använder ju ändå ugnen i något moment till nyårsmiddagen och då kan man passa på att slänga in lite grönsaker som får rosta, sen är det bara att mixa dem så har man en jättegod sås till köttet eller fisken.

Vad äter du helst på nyår?

– Då äter jag helst något som någon annan har lagat, säger Tareq Taylor och skrattar. När jag är ledig så vill jag vara ledig. Men knytkalas tycker jag är trevligt, det är kul att äta med vänner när alla är med och bidrar till måltiden.

Vilken mattrend tror du vi kommer få se 2019?

– Jag tror att det kommer att bli mer återvunnen mat och med återvunnen menar jag till exempel matvaror som håller på att passera sitt bäst före-datum tillagas och säljs som en del av en färdigrätt. Progressiva priser på matvaror tror jag också på, alltså att de blir billigare ju närmare de är att gå ut. Det skulle både minska svinnet och ge större vinster, avslutar Tareq Taylor.

Publicerad 29 December 2018 00:00