Ny forskning visar att risken för hjärtinfarkt är större på julafton än många andra tillfällen under året.

Ny forskning visar att risken för hjärtinfarkt är större på julafton än många andra tillfällen under året. Foto: Mostphotos

Forskning: Julafton ökar risken för hjärtinfarkt

Sannolikheten att drabbas ökar med 40 procent

FORSKNING.

Antalet hjärtinfarkter i Sverige ökar med nästan 40 procent på julafton. Social stress och större mängder mat och dryck tros ligga bakom, enligt ny forskning.

En ny studie som inkluderar 283 000 inträffade hjärtinfarkter i Sverige under en sextonårsperiod visar att risken för hjärtinfarkt ökar markant på julafton. Närmare bestämt är risken 40 procent större att drabbas, än andra dagar på året.

– Vi ser en entydig ökning av antalet hjärtinfarkter varje julafton. Teorin är att det kan finnas en social stress som utlöser infarkten, som kan handla om till exempel konflikter eller ensamhet. Att mat och dryck intas i större mängder än annars kan också spela in, säger David Erlinge, professor i kardiologi vid Skånes universitetssjukhus, i ett pressmeddelande.

Oftast är det äldre personer eller på något sätt skörare individer som drabbas av en infarkt på julafton. Forskarna ska nu gå vidare med att intervjua de som drabbats om hur dessa patienter upplever julen.

Även midsommarhelgen har visat sig innebära en ökad risk för hjärtinfarkt, men julafton innebär den största risken. Trettonhelgen och påsk visar inte samma ökning.

Publicerad 23 December 2018 00:00