Charlotte och Minna.

Charlotte och Minna. Foto. Privat

Trött på fördomar om kamphundar: "Handlar mer om de som håller i kopplet"

Charlotte startar social grupp för hundar och dess ägare

ESLÖV. Eslövsbon Charlotte Wickman är matte till sexåriga amstafftiken Minna. Ofta upplever de att folk undviker dem på stan och hellre korsar vägen än att gå förbi dem på gatan. Trött på fördomarna startar Charlotte nu en grupp för att möjliggöra möten mellan hundar och dess ägare.
– Förhoppningen är att vi i slutänden kan ta gemensamma promenader, säger hon.

När Charlotte och Minna promenerar på stan får de ofta blickar från andra hundägare. Minna som tidigare blivit attackerad är reserverad och kan morra för att visa att folk ska hålla avstånd.

– Det leder till att folk, framförallt hundägare med mindre hundar, väljer att ta en annan väg. Jag tycker det är synd. Minna är inte farlig, bara rädd. Hon hade mått bra av att umgås med andra hundar för att få social träning, säger Charlotte.

Fördomen om att stora hundar generellt och "kamphundar" specifikt skulle vara mer aggressiva än små hundar ser hon som ett stort problem.

– Oftast handlar det inte om hunden i sig utan om den som håller i kopplet. En liten hund kan vara precis lika farlig som en stor, säger hon.

För att öppna upp för möten mellan olika hundägare och hundar har Charlotte och en kompis till henne nu startat gruppen "Reaktiva hundar i Eslöv".

Gruppen vänder sig till hundägare som har en eller flera hundar med någon form av "problematik" och som vill hitta likasinnade att träna möten med.

– För min del får man använda sig av den metod man själv anser funkar så länge vi respekterar varandra och lyssnar. Min tanke är att hitta fler som vill hjälpas åt med våra hundar utan krav på att det är ett måste. Förhoppningen är att vi i slutänden hittar ett gäng som kan ta promenader ihop istället för att var och en ska behöva gå själv, säger hon.

Gruppen har i skrivande stund varit uppe i två dagar och har redan fått ett tiotal medlemmar.

– Det är väldigt spännande. Det känns som att den kommer växa ännu mer.

Publicerad 21 December 2018 00:00