Levi, då fyra år gammal fick hjärninflammation till följd av ett vanligt vattkoppsvirus. Mamma Emma Lindberg menar att man till en början inte riktigt blev tagen på allvar innan man hamnade på SUS i Lund. ”Men sedan repade han sig snabbt. Även om vi sedan blev hemma i fyra månader för att han var infektionskänslig”, säger hon.

Levi, då fyra år gammal fick hjärninflammation till följd av ett vanligt vattkoppsvirus. Mamma Emma Lindberg menar att man till en början inte riktigt blev tagen på allvar innan man hamnade på SUS i Lund. ”Men sedan repade han sig snabbt. Även om vi sedan blev hemma i fyra månader för att han var infektionskänslig”, säger hon. Foto: Privat

Mamman varnar för vanliga sjukdomen som drabbade Levi, 4: ”Trodde han skulle dö”

Fick hjärninflammation efter vattkoppsmitta

ÄNGELHOLM/LUND/HELSINGBORG.

Levi, 4, fick vattkoppor. Efter några dagar tappade han tal och balansförmåga.
– Smitta inte era barn med vilja. Det kan gå riktigt illa, säger mamma Emma Lindberg som en uppmaning till andra föräldrar.

Det var inte oväntat att Levi, då fyra år gammal skulle få vattkoppor. Storasyster Vilja, som då var sex år, hade haft viruset. Till skillnad från Vilja blev den vanliga barnsjukdomen betydligt värre för lillebror Levi. Efter tre dagar med febertoppar på 40-41 grader som föräldrarna Emma och Emil Lindberg höll i schack med febernedsättande, tog man kontakt med vårdcentralen.

– Han har haft feber många gånger men den här gången var han riktigt orkeslös. Men vårdcentralen skickade hem oss igen med uppmaningen att fortsätta med febernedsättande, säger Emma Lindberg.

Någon dag senare kontaktade de vård igen, men fick beskedet att det är vanligt med febertoppar. Efter totalt åtta dagar med feber tog de kontakt med vårdcentralen igen. Läkaren bedömde att ett par koppor var inflammerade och skrev ut antibiotika. Men dagen efter blev det allvarligt på riktigt.

– När Levi vaknade kunde han inte prata. Jag trodde att han skojade, så jag bad honom säga ”mamma” och ”pappa”. Men när han inte fick fram och inte kunde stå upp utan att trilla ihop i en hög förstod jag att något var riktigt fel.

Levi hade höga febertoppar. Men orkeslösheten var en helt annan än vid vanlig feber, menar Emma Lindberg.

Levi hade höga febertoppar. Men orkeslösheten var en helt annan än vid vanlig feber, menar Emma Lindberg. "Vi kände på oss att något var fel", säger hon. Foto: Privat

På ett ögonblick hade familjen kastat sig i bilen för att åka till akuten i Helsingborg från Hillarp utanför Ängelholm.

– Jag vet inte varför vi inte ringde ambulans, vi var nog för skärrade. Jag skakade hans ben oavbrutet den halvtimmesresan vi gjorde. Jag var livrädd för att han skulle somna. ”Somnar han så vaknar han inte igen”, tänkte jag.

På grund av smittorisken stod pappa Emil kvar utanför akuten med Levi i famnen. Emma Lindberg beskriver att hon sprang in – hysteriskt gråtande och struntade i kölapp – in i ett provtagningsrum. När personal förstod att det var sonen det rörde sig om agerade man snabbt och fick in Levi på infektionsavdelningen. Enligt Emma Lindberg hade man inte rätt instrument anpassade för barn på plats och hon märkte att Levi succesivt blev sämre.

– Det känns som att man inte riktigt tog oss på allvar, säger hon.

Till slut konstaterades vattkoppsencefalit, hjärninflammation som uppstått när vattkoppsviruset satt sig på hjärnan, i Levis fall på lillhjärnan som påverkade tal och balans. Reflextester gjordes bland annat genom att knacka lätt under knäskålarna, dra med en nyckel och naglar under Levis fötter. Ingen reaktion.

– Läkarna och sköterskorna tittade oroligt på varandra och konstaterade att vi var tvungna att åka till Lund för magnetröntgen, säger Emma Lindberg.

Efter två timmars väntan på sjuktransport kom de iväg. På Skånes universitetssjukhus (SUS) Lund stod ett team redo.

– De undrade var vi hade hållit hus. Det var bråttom, men vi hade fått vänta på ambulans.

Levi hamnade omedelbart på en britts för att genomgå MR-röntgen.

– Det var en jätteledsen pojke som skrikandes blev lagd på britsen. Att pussa honom hejdå var hemskt – han var tröstlös. Jag pussade och pussade på honom, intygade att jag och pappa älskar honom.

En dryg timme senare skjutsades Levi ut till familjen igen på avdelningen.

– Han hade precis vaknat från narkos, men att bara få se hans ögon. Se honom igen. Det går inte att beskriva känslan, säger mamma Emma Lindberg.

Familjens största fasa var att Levi hade drabbats av en stroke.

– Vi vet en flicka som fick vattkoppor och som senare fick hjärninflammation som sedan orsakade stroke. Det fick bara inte hända vår Levi.

En annan slags antibiotika sattes in och redan efter en dag började Levi bli bättre. Familjen fick åka tillbaka till Helsingborgs lasarett för att ha närmre hem. Där stannade de en vecka innan de fick komma hem.

Nu har det gått två år sedan händelsen. Levi är sex år och förutom att han är ljuskänslig och utreds för eventuell hormonrubbning som hjärninflammationen kan ha orsakat är han pigg och glad som sina kompisar. Men nu vill hon gå ut med en varning till föräldrar.

– Många träffas för att barnen med vilje ska smittas av vattkoppor som ses som en vanlig barnsjukdom – att det är bättre att smittas som barn. Men det är inte alltid en lätt barnsjukdom, säger hon och fortsätter;

– Levi fick vattkoppor för att storasyster hade det – det hade vi inte kunnat påverka. Men om vi avsiktligt hade träffat andra för att han skulle bli sjuk – tänk att ha det på sitt samvete när det gick som det gick.

En månad efter att Levi hade kommit hem från sjukhuset hade han börjat repa sig.

En månad efter att Levi hade kommit hem från sjukhuset hade han börjat repa sig. Foto: Privat

Publicerad 21 December 2018 00:00