Polis på plats efter en explosion på Hässleholms Tekniska skola som inträffade under förmiddagen. En person i 20-årsåldern har gripits misstänkt för terrorbrott.

Polis på plats efter en explosion på Hässleholms Tekniska skola som inträffade under förmiddagen. En person i 20-årsåldern har gripits misstänkt för terrorbrott. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Detonationen på skolan var inget terrorbrott

Polisen kartlägger den misstänkte

HÄSSLEHOLM. En detonation skakade under torsdagen Tekniska skolan i Hässleholm. Ingen uppges vara fysiskt skadad men den rökfyllda skolbyggnaden fick evakueras. En person greps och misstänktes initialt för terrorbrott.
– Han anträffades på platsen och uppträdde på ett sådant sätt att vi fattade misstankar mot honom, säger lokalpolisområdeschef Pär Cederholm.

Av
Jon Loman

Polis och räddningstjänst kallades till Tekniska skolan i Hässleholm vid kvart i nio på torsdagsmorgonen.

Enligt polisens kommunikationscentral evakuerades skolan efter en hög smäll med efterföljande rökutveckling. Under torsdagsförmiddagen var läget statiskt i väntan på att bombskyddet skulle anlända.

– Nationella bombskyddet är kallt till platsen. Läget är fryst i väntan på bomskyddet, då vi måste säkra platsen innan vi kan gör något annat, meddelade Kim Hild på polisens kommunikationscentral tidigt på förmiddagen.

Polisen arbetade under för- och eftermiddagen med att säkerställda att byggnaden var ordentligt utrymd och hänvisade alla evakuerade till Q-poolen för uppsamling. Polisen uppger att ingen skadades vid detonationen.

Vid 11-tiden meddelades att en person har gripits och att explosionen utlösts medvetet.

Enligt lokalpolisområdeschef Pär Cederholm finns det väldigt mycket resurser på plats vid skolan vid lunchtid på torsdagen.

– Vi har god kontroll på läget och vi fortsätter arbetet med att säkra lokalerna. Den misstänkte är i 20-årsåldern och greps i anslutning till platsen av lokala poliser, säger Pär Cederholm.

Varför greps han?

– Han anträffades på platsen och uppträdde på ett sådant sätt att vi fattade misstankar mot honom, säger Pär Cederholm.

Varför utreds det som ett terrorbrott?

– Det beror på hur vi initialt uppfattar hur detta har gått till. Att någon har gått in med en sprängladdning i en lokal där det finns människor och sedan detonerat den. Men det kan ändras. Just nu gör vi allt för att lägga det här pusslet och få till en så bra förundersökning som möjligt, säger Pär Cederholm.

På eftermiddagen meddelade polisen att man nu utreder det inträffade som en isolerad händelse och att man inte längre bedömde det som ett terrorbrott.

Polisen arbetar nu med att kartlägga den misstänkte, men uppger att man i nuläget inte har några uppgifter på att det skulle finnas fler gärningspersoner.

Kraftigt beväpnad polis bevakar platsen.

Kraftigt beväpnad polis bevakar platsen. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Foto: Anders G Bergquist

Foto: Anders G Bergquist

Foto: Anders G Bergquist

Foto: Anders G Bergquist

Publicerad 20 December 2018 09:59