Glitter och växter som hör julen till kan vara en fara för husdjuren.

Glitter och växter som hör julen till kan vara en fara för husdjuren. Genrebild: Mostphotos

Julen kan vara en fara för djuren – det här kan vara bra att ha koll på

Många växter är giftiga

JUL.

Hyacinter, jäsande bulldegar, granar och julmat. Julen medför mycket härligt, men det finns många av dessa saker som kan innebära en direkt fara för husdjuren.

Det kan vara lätt att glömma att mycket i juletid kan vara farligt för husdjur. Växter och mat som tillhör högtiden kan vara riktigt farliga för fyrbenta vänner.

– Julen innebär ofta lite fler risker för husdjuret då man kanske pyntar med julblommor, ställer fram godsaker på borden, tänder levande ljus och ställer bulldegen på jäsning. Just förgiftning hos hundar och katter är extra vanligt kring julhelgerna, säger Rebecka Frey, veterinär på AniCura, i ett pressutskick.

Kanske är det också extra frestande att skämma bort djuren lite extra kring den här tiden. Men saker som choklad är giftigt för katter och hundar och allt för fet mat passar sig varken för hundar eller katter.

– Få är medvetna om hur liten mängd av olika sorters mat som krävs för att hunden eller katten ska få i sig för många kalorier och för mycket fett. Idag är 25–40 procent av alla hundar i Sverige överviktiga och drygt var fjärde katt, säger Rebecka Frey.

Så ger du djuren en säker och fridfull jul

Ge inte hunden eller katten några överblivna godsaker från julbordet. Fet mat utlösa allvarliga mag-/tarmbesvär. Lök och vitlök är även farligt för hundar.

Se upp med chokladasken. I choklad finns ett ämne som är giftigt för hundar. Att lämna en öppnad chokladask på soffbordet kan därför vara livsfarligt.

Se upp med glitter och presentsnören eftersom de lätt kan fastna i mage/tarm.

Ställ granen på ett lämpligt ställe. Julgranskulor i glas kan skära sönder tassar och granbarr är svårsmälta. Julgransbelysningen bör också sitta utom räckhåll för nyfikna husdjur.

Levande ljus kan lätt ramla omkull av en viftande hund eller kattsvans. Ställ alltid ljus så högt att husdjuret inte kan komma åt dem, och lämna aldrig djuret obevakat i ett rum med levande ljus.

Var aktsam med julblommorna: Hyacinter, amaryllis, julstjärna, och julros är giftigt för både hund och katt.

Lämna inte en jäsande bulldeg framme. En hund kan drabbas av akuta magproblem om den sätter i sig degen. Russin är dessutom giftigt för både hund och katt.

Källa: AniCura

Publicerad 18 December 2018 07:00