Statsminister Stefan Löfven (S) vid en pressträff före sitt jultal i Avesta under söndagen.

Statsminister Stefan Löfven (S) vid en pressträff före sitt jultal i Avesta under söndagen. Foto: Ritzau Scanpix/Pontus Lundahl

Löfven öppen för nya breda politiska diskussioner

"Vill undvika att yttersta makten hamnar hos SD"

SVERIGE. I fredags föll han i en förtroendeomröstning. Nu uttalar sig statsminister Stefan Löfven (S) om det politiska läget och varnar för samarbete med Sverigedemokraterna.

Av
Andreas Holm

– Först förlorar ni er själ, sen kommer också makten att gå förlorad, sa han under ett jultal under söndagen om partier som vill samarbeta med högerextremister.

Vidare menar Löfven att Centerpartiet och Liberalerna åter igen måste fundera på ett samarbete tillsammans med S för att kunna bilda en regering.

– Vi kan inte låta skiljaktigheten i sakfrågor att stå i vägen för en regering, antingen kompromissar man i sakfrågor eller om sina grundläggande värderingar. Vill vi undvika att den yttersta makten hamnar hos Sverigedemokraterna måste vi kompromissa, sa Stefan Löfven.

Till Aftonbladet utvecklar statsminister, som under hösten förlorat två förtroendeomröstningar i riksdagen, sitt resonemang kring bildandet av en ny regering där han säger sig villig att åter igen sätta sig vid förhandlingsbordet med C och L.

– Alla demokrater måste fatta sina beslut. Våra partier som tydligt sagt att de inte vill ha en riksdag där yttersta makten sitter hos SD måste kompromissa, annars får vi en regering som är beroende av SD, säger Stefan Löfvent till tidningen.

Efter omröstningen i fredags menade talmannen Andreas Norlén att ett nyval kan bli aktuellt.

– Jag kan också konstatera att riksdagens partier driver Sverige närmare ett extra val. Jag beklagar det och jag kommer att göra allt jag kan för att förhindra det, men om partierna väljer extra val framför att agera på ett sätt som ger Sverige en ny regering kommer jag inte att stå i vägen för dem. Jag bedömer därför att jag nu bör vidta åtgärder i förberedande syfte, sa Norlén i ett pressmeddelande.

Publicerad 17 December 2018 10:09