Mahmood Gburi med sonen Rashad, tre år.

Mahmood Gburi med sonen Rashad, tre år. Foto: Markus Celander

Migrationsverkets beslut att splittra familj väcker ilska

Pappa utvisas till Irak, mamma till Marocko

YSTAD.

Familjen Gburi hotas av utvisning. Gravida mamma Ouarda till Marocko, och pappa Mahmood med sina två söner från ett tidigare äktenskap till Irak. Nu kraftsamlar många Ystadbor för att familjen ska få stanna kvar.

Av
Markus Celander

Många i Ystad känner till Mahmood Gburi. Sedan sex år driver han en blomsterhandel i ett tält på Stortorget.

En av kunderna, Britten Svensson, berättar för Lokaltidningen Ystad att hon ofta handlar av Mahmood, och har gjort så i flera år.

Vad tycker du om att han och hans familj riskerar utvisning?

– Det tycker jag inte alls om.

Britten Svensson är en av Mahmood Gburis stamkunder.

Britten Svensson är en av Mahmood Gburis stamkunder. Foto: Markus Celander

Mahmood Gburi själv är fåordig, konstaterar bara kort att han är besviken, att han inte trodde att man skulle splittra en familj på det här sättet.

– Inte i Sverige.

Han har en son, Abdallah, som är elva år och går på Ängaskolan. Abdallah har ADHD och en som jobbar mycket med honom där är specialpedagog Anna Svensson.

– Han har bara gått i svensk skola. Vet ju inget annat, säger hon.

Utvisningsbeslutet har överklagats. Anna Svensson berättar att hon läst handlingarna från Migrationsverket, och konstaterar att det inte var ett solklart ärende för handläggaren.

– Vi har en jurist inkopplad och han sa att en sådan här sak faktiskt kan avgöras beroende på vem som handlägger. Här finns ju ömmande skäl. Abdallah har ADHD och barnet som mamman ska föda har hjärtfel och måste opereras direkt efter födseln.

EU-parlamentarikern Bodil Valero, MP, har engagerat sig i ärendet. Hon är jurist som specialiserat sig på utlänningsrätt och har arbetat med integrationsfrågor under många år.

– Numera tänjer man på regelverket in absurdum för att kunna skicka tillbaka så många som möjligt. Vad vi kan göra nu är att skapa opinion, och det har hjälpt i ett antal ärenden. Men egentligen ska det inte behöva vara så här, att det krävs att tidningarna skriver om detta, utan detta ska vara rättssäkert.

Den som drog i gång opinionsbildandet är Linda Karlsson, som har en son, Sixten, som går på samma skola som Abdallah. Hon har skrivit ett inlägg på Facebook om familjen Gburis situation.

– Innan det gått ett dygn hade det delats över tusen gånger. I sådana här lägen är Facebook fantastiskt. Mahmood och hans fru är lågmälda och ödmjuka, men de som ofta får som de vill är de som skriker högst. Därför skrev jag om detta. Jag tänker mycket på barnen.

Hon tycker också att det är svårt att begripa sig på beslutsprocessen.

– Här har vi en familj där föräldrarna har gjort allt rätt. De har startat ett eget företag som de driver sedan flera år, de har blivit lokalt kända och omtyckta, är integrerade i samhället, och så ska familjen utvisas – pappan ska till Irak med sina två söner, och hans gravida hustru ska till Marocko.

Från vänster: Abdallah Gburi, Rashad Gburi, Sixten Karlsson, Linda Karlsson, Marina Nilsson, MP och Bodil Valero, MP.

Från vänster: Abdallah Gburi, Rashad Gburi, Sixten Karlsson, Linda Karlsson, Marina Nilsson, MP och Bodil Valero, MP. Foto: Markus Celander

Men trots allt finns en viss optimism. Som Anna Svensson påpekade är det inget solklart fall. Nu lär det uppskattningsvis dröja ett år innan byråkratin malt färdigt för ett nytt beslut i frågan.

Publicerad 16 December 2018 00:00