Personer anställda inom vården anses vara en yrkeskategori som i högre utsträckning kan drabbas av våld och hot på jobbet.

Personer anställda inom vården anses vara en yrkeskategori som i högre utsträckning kan drabbas av våld och hot på jobbet. Foto: Mostphotos

Hot och våld orsak till vart tionde olycksfall på jobbet

Drabbar cirka 5 000 personer årligen

SVERIGE.

Strax över vart tionde arbetsolycksfall orsakas av hot och våld. Och vissa yrkesgrupper är mer utsatta än andra, det visar en färsk rapport.

Många av de som utsätts för arbetsolycksfall utsätts för hot och våld, men även rån. Ofta inträffar sådant i kontaktyrken som exempelvis inom vård och omsorg och i yrken där man hanterar pengar, som inom handel och restaurang. Väktare och orndingsvakter är också yrkeskategorier som är utsatta. Det visar AFA Försäkrings nya statistikrapport "Hot och våld på den svenska arbetsmarknaden".

– Strax över vart tionde arbetsolycksfall orsakas av hot och våld. Det är cirka 5 000 personer per år, säger Anna Weigelt, chef på analysavdelningen på AFA Försäkring, i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten framgår det även att hot och våld även är vanligare bland kvinnor och i genomsnitt 17 procent av samtliga arbetsolycksfall orsakade av hot och våld kategoriseras som allvarliga olycksfall. En stor del av dem beror på rån.

Publicerad 15 December 2018 07:00