Stefan Löfven (S) får inget förtroende som statsminister.

Stefan Löfven (S) får inget förtroende som statsminister. Foto: Ritzau Scanpix/Claudio Bresciani

Löfven röstades ner igen – Sverige allt närmare nyval

Talmannen: "Bör vidta åtgärder i förberedande syfte"

SVERIGE. Under fredagen röstade riksdagen om frågan om Stefan Löfven (S) skulle få förnyat förtroende att leda en regering. Precis som efter valet röstades Löfven ner. Nu står landet åter igen för ett parlamentariskt kaos. Tills vidare kommer Socialdemokraterna och Miljöpartiet leda landet i en övergångsregering tills en ny regering tillsätts.

Av
Andreas Holm

– Jag kan också konstatera att riksdagens partier driver Sverige närmare ett extra val. Jag beklagar det och jag kommer att göra allt jag kan för att förhindra det, men om partierna väljer extra val framför att agera på ett sätt som ger Sverige en ny regering kommer jag inte att stå i vägen för dem. Jag bedömer därför att jag nu bör vidta åtgärder i förberedande syfte, skriver talmannen Andreas Norlén (M) i ett pressmeddelande.

– Jag står till förfogande för att bilda en borgerlig regering, säger Moderaternas ledare Ulf Kristersson till SVT.

Tidigare i veckan röstades Moderaternas och KD:s budgetförslag igenom till förmån för en rödgrön övergångsbudget. På fredagen visade partierna tydligt sin åsikt i statsministerfrågan när Stefan Löfven (S) röstades ner.

– Regeringsbildandet har pågått i flera månader och det är beklagligt hur det skötts, sa Ebba Busch Thor (KD) inför omröstningen.

200 ledamöter valde att rösta nej, 116 ja och 28 avstod att rösta.

Socialdemokraterna har fört samtal med både Centerpartiet och Liberalerna, men förhandlingarna strandade då S inte accepterade en rad av partiernas förslag.

– Hade resultatet godkänts så hade vi varit beredda att trycka på gul knapp. Men tyvärr så föreligger inte de förutsättningarna, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Även Centerpartiets Annie Lööf menar att det var ett stort steg för C att inleda diskussioner med S, men tycker det är "genuint sorgligt" att de inte kunde uppnå en samsyn i de genomgripande liberala reformer som Sverige behöver.

– Vi måste invänta talmannens besked om hur regeringsbildningen ska gå vidare, sa Lööf efter omröstningen.

Nu är det åter igen dags för talmannen Andreas Norlén (M) att försöka hitta en statsministerkandidat som kan bilda en regering med förtroende i riksdagen. Två försök till att rösta fram en statsminister återstår innan nyval måste utlysas.

– Sverige behöver förnyelse och ett ansvarstagande konservativt styre. Därför röstar Sverigedemokraterna nej till Stefan Löfven som statsminister. Den förra mandatperioden kommer gå till historien på grund av den oskicklighet som präglade den förra regeringen, sa Mattias Karlsson (SD) från talarstolen inför omröstningen.

Vänsterpartiet valde att lägga ner sina röster men tror fortfarande på en S-ledd regering.

– Jag räknar med att Stefan Löfven kommer tillbaka i en fjärde statsministeromröstning. Då hoppas jag att Liberalerna och Centerpartiet också kommer tillbaka, något de inte vågade nu, säger Jonas Sjöstedt (V) till SVT.

Publicerad 14 December 2018 09:34