Tobias Olofsson och Alejandra Vásquez Olofsson framställer naturmjöd som nu har fått globalt patent.

Tobias Olofsson och Alejandra Vásquez Olofsson framställer naturmjöd som nu har fått globalt patent. Pressfoto: Torbjörn Lagerwall

Skånsk duo satsar på unik lyxdryck: "Blir den enda i världen"

Honungsforskning landade i mjödtillverkning

HELSINGBORG.

Tolv års forskning och sex år av testframställning tog det för forskarkollegorna och paret Tobias Olofsson och Alejandra Vásquez Olofsson att framställa naturmjödet som har fått globalt patent och som de själva menar är världens mest exklusiva lågalkoholhaltiga dryck. Deras mjöd, tappad på champagneflaska, kostar som just champagne och har redan prisats efter två veckor på marknaden.
– Det här är helt unikt, säger Tobias Olofsson.

75 centiliter, med en alkoholhalt på 1,5 procent eller 2,25 procent tappad på champagneflaska rullades för ett par veckor sedan ut från tillverkningen i Gantofta, utanför Helsingborg. På etiketterna står det Honey Hunters Elixir och de olika tappningarna, Balanced och Acidic, är enligt Tobias Olofsson ett världsunikt naturmjöd som fått ett globalt patent.

– Naturmjödet gjort på honung är det närmsta vi kommer det som vikingar, romare, de gamla grekerna drack, säger Tobias Olofsson.

Det hela började med ett forskningsprojekt vid Lunds universitet där man för tolv år sedan upptäckte att bin bär på en stor mängd mjölksyrabakterier. Genom forskningsprojektet inriktat på honung och dess mjölksyrabakterier som alternativ till antibiotika föddes tanken på mjödframställning.

– Mjöd har genom tiderna kallats gudarnas dryck och man ansåg att drycken kunde förlänga livet eller göra en odödlig. Nu tror vi att det var binas mjölksyrabakterier som eventuellt höll sjukdomar borta och som i folkmun "gjorde en odödlig".

När man kommit på att mjödet som bland annat vikingarna drack gjordes på honungens vildjästsorter och binas mjölksyrabakterier, och inte endast industrijäst som många alkoholhaltiga drycker och de få sorters mjöd som finns i dag tillverkas av, började Tobias Olofsson och Alejandra Vásquez Olofsson framställa mjöd med just honungens vildjästsorter och 13 olika mjöksyrabakterier. Processen har tagit sex år och ungefär 200-300 sorters mjöd har kokats ner.

– Det har inte varit lätt att få fram goda varianter som inte lämnar någon eftersmak. De flesta som har testat mjöd som är framställt på industrijäst tycker ofta det är sött med konstig eftersmak. Det här är något helt annat, säger Tobias Olofsson.

De två dryckerna – den ena något syrligare och smått spritsig, den andra något sötare och med mycket bubblor – lanserades i slutet av november och Honey Hunter's Elixir har redan utsetts till Skånes bästa dryck 2018 under dryckesmässan Skånska Drycker i Malmö.

– Vi ser ett stort intresse och vi ska snart ha ett möte med en av landets största restaurangleverantörer.

De olika flaskorna kostar som riktig champagne, någonstans mellan 400 och 500 kronor, där den ena beskrivs passa bra till mat med hög sälta och den andra till rostat bröd och ostbricka.

– Det är lite udda, men man kan kalla det världens nyttigaste dryck som man kan bli lite onykter på, säger Tobias Olofsson och skrattar.

Vad har ni får mål med er framställning?

– Vi vill bli jättestora internationellt. Vi tror definitivt att det finns en marknad.

Publicerad 12 December 2018 11:09