Sex hundar har omhändertagits på en kolonilott i Malmöområdet Fosie. Bilden är tagen vid ett annat sammanhang.

Sex hundar har omhändertagits på en kolonilott i Malmöområdet Fosie. Bilden är tagen vid ett annat sammanhang. Foto: Mostphotos.com

Kvinna misskötte djur – sex hundar omhändertogs

Länsstyrelsen: "En oacceptabel risk för lidande"

MALMÖ. I höstas uppdagades en rad problem i en persons tillsyn av sina hundar. Länsstyrelsen fattades beslut om att en kvinna skulle förbjudas ha hand om djur. Nu omhändertas sex hundar.

Av
Andreas Holm

Den 22 oktober fattade Länsstyrelsen beslut om att förbjuda en kvinna från Malmö att ha hand om djur efter att missförhållande uppdagats bland hennes hundar på en kolonilott i Fosie och en i Landskrona. Hon fick tre veckor på sig att lämna ifrån sig hundarna.

– Vi fattade beslutet efter upprepade brister i djurhållningen, säger Sanna Wettebring Geidenmark, handläggare vid djurskyddsenheten på Länsstyrelsen Skåne.

Redan i maj förra året konstaterades allvarliga brister i kvinnans djurhållning efter att polisen hittade sex hundar i sin egen avföring instängda i ett varmt utrymme utan vatten och mat i kvinnans bostad. För detta dömdes kvinnan för djurplågeri tidigare i år.

Länsstyrelsen och polis har de senaste året konstaterat att kvinnans hundar varit i behov av veterinärvård, varit undernärda och saknat en givande utemiljö att vistas i. Kvinnan lovade att åtgärda bristerna, men Länsstyrelsen anser att hon brustit i sin handlingsplikt "genom att inte vidta nödvändiga åtgärder för att skydda och vårda de djur" som hon hade hand om. Gång på gång har också hundarna rymt och omhändertagits av polis. Vid två tillfällen i somras togs beslut att omhänderta totalt fyra hundar som vanvårdats.

"Hundarna var magra och en hade ett sår och haltade.", skriver Länsstyrelsen.

Nyligen tog kvinnan själv kontakt med Länsstyrelsen efter att den person som skulle sköta hundarna efter beslutet om djurförbud hade "försvunnit". Genast agerade Länsstyrelsen som omhändertog djuren.

Det rör sig om sex hundar, två vuxna och fyra valpar av rasen Dogo Argentino, som enligt Svenska kennelklubben till största del används som en sällskapshund.

Enligt beslutet ska kvinnan efter den 3 december gett hundarna både mat och vatten, men inget annat. Hon ska ha sett att en av hundarna haltade men gjorde ingenting åt saken då hon "ej ville bryta mot lagen."

"Det är en oacceptabel risk för lidande för hundarna när ingen tar hand om dem längre, således utan tillsyn, foder, vatten och övrig skötsel", skriver Länsstyrelsen Skånes djurskyddsenhet i sitt beslut.

Publicerad 11 December 2018 13:00