Rökare på en uteservering i Frankrike, som förbjöd rökning på uteserveringar för över tio år sedan. Det är dock långt ifrån alla krogar som efterföljer lagskärpningen och det finns dessutom kryphål i lagen.

Rökare på en uteservering i Frankrike, som förbjöd rökning på uteserveringar för över tio år sedan. Det är dock långt ifrån alla krogar som efterföljer lagskärpningen och det finns dessutom kryphål i lagen. Foto: Ritzau Scanpix/Remy de la Mauviniere

Rökförbud på uteserveringar snart verklighet

Förbud mot självbetjäning får dock tummen ner

SVERIGE. Till sommaren införs rökförbud på alla uteserveringar i Sverige. Det står klart sedan riksdagens socialutskott ställt sig positivt till regeringens förslag om en ny tobakslag.

Sverige fick ett förbud mot rökning inomhus, bland annat på restauranger, redan 2005. Nu utvidgar regeringen tobakslagen.

Utöver rökförbud på uteserveringar, vilket även omfattar elektroniska cigaretter, måste alla som handlar med tobak ha tillstånd. Dessutom kommer det att införas ett krav på att förpackningar med portionsförpackat snus måste innehålla minst 20 portioner.

Formellt ska förslaget även klubbas i riksdagen. Men eftersom socialutskottet säger ja talar det mesta för att den nya lagen införs den 1 juli nästa år.

En majoritet i utskottet gör dock tummen ner när det gäller regeringens förslag om ett förbud mot självbetjäning av tobaksvaror, till exempel från butikskylar med snus. Orsaken är att "regeringen inte har tagit hänsyn till skillnader i skadeverkningar mellan olika tobaksprodukter", står det att läsa på riksdagens hemsida.

Publicerad 06 December 2018 17:32