Familjen lurades att köpa en valp som tagits in olagligt i Sverige. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Hunden på bilden har ingenting med händelsen att göra)

Familjen lurades att köpa en valp som tagits in olagligt i Sverige. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Hunden på bilden har ingenting med händelsen att göra) Foto. Mostphotos.com

Valpen Tyson visade sig vara smuggelhund – fick sättas i karantän

Köparen: "Kände mig så lättlurad"

ESLÖV. De senaste tre åren har antalet valpar som förs in olagligt i Sverige tredubblats, enligt Jordbruksverket. Familjen Löfstedt i Eslöv är en av många som drabbats av smugglarnas fula trick.
– Allt verkade jättebra till en början, men sen plötsligt fick säljaren väldigt bråttom att avsluta affären. Vi hann inte ens kolla igenom pappren, berättar Ninni Löfstedt.

Det var i februari i år som familjen Löfstedt åkte till Anderslöv för att köpa valp. Den franska bulldogen Tyson, skulle enligt Blocketannonsen omplaceras då han inte drog jämnt med familjens andra hanhund.

– Han var då drygt 20 veckor gammal, berättar Ninni Löfqvist.

När familjen kom hem till säljaren verkade allt vara i sin ordning. Det fanns ingenting i hur hundarna och ägarfamiljen bodde som väckte några misstankar om att det rörde sig om något annat än just en omplacering.

– Alla djur var välskötta och såg ut att må bra. Våra barn lekte lite med säljarens barn och det kom ytterligare någon familj för att kolla på valp. Antingen fanns det inga varningstecken eller så är det jag som är lättlurad, säger Ninni.

Familjen Löfstedt fastnade snabbt för lille Tyson och bestämde sig för att genomföra köpet.

– Då köpesumman översteg min gräns för swish gick jag till bankomaten en bit bort för att ta ut pengar. När jag kom tillbaka var hela ägarfamiljen påklädd och på väg ut. De sa att de var tvungna att åka och behövde avsluta affären snabbt. Plötsligt stod jag där med ett koppel i handen och hundmatsäckar i famnen.

Pappren på hunden fick Ninni be om flera gånger innan hon till slut fick en mapp.

– Så här i efterhand inser jag att jag borde dragit öronen åt mig där och då. I bilen hem började jag kolla igenom pappren. De innehöll vaccinationskort, men inget pass och ingen hälsodeklaration, berättar hon.

Sakta men säkert började det gå upp för familjen vad de just varit med om och istället för att åka hem styrde de bilen mot veterinärmottagningen.

– Där fick vi bekräftat att Tyson hade ett polskt chip istället för ett svenskt och vid närmare koll med Jordbruksverket fick vi veta att han förts in i Sverige olagligt.

Alternativen som gavs var att avliva valpen på plats eller att sätta honom i karantän.

– Då Tyson var frisk för övrigt var avlivning aldrig ett alternativ för oss. Det fick bli åtta veckors hemisolering istället, säger Ninni Löfstedt.

Efter händelsen har familjen vid upprepade tillfällen varit i kontakt med säljaren, som varje gång kommit med nya bortförklaringar för att komma undan ansvar. Något pass på hunden har familjen ännu inte sett.

– Enligt polisen ska de haft span på mannen under många år. Var han befinner sig nu vet jag inte. Han och hans familj lämnade Anderslöv strax efter att vi köpt Tyson.

Familjen Löfstedt är långt ifrån ensamma om att drabbas av hundsmugglare. Enligt Jordbruksverkets statistik har illegal införsel av hundar ökat markant under senaste åren. Sedan 2012 har antalet illegala hundar, som kommit till Jordbruksverkets kännedom, tredubblats. I fjol handlade det om 609 hundar, något Jordbruksverket ser allvarligt på.

– Det är en risk med illegalt införda djur eftersom det inte kan säkerställas att djuret är skyddat mot rabies. Sverige har inte haft rabies sedan 1886 och det är ingen sjukdom som vi vill ha in hit igen, säger Charlotte Öhman, handläggare på myndigheten.

Så undviker du att blir lurad att köpa en smuggelhund

Ta reda på varifrån hunden kommer, oavsett om du köper den i Sverige eller utomlands.

Begär att få träffa valpens mamma i hemmet. Många smugglade hundar säljs via mellanhänder och utan att du får se hunden i hemmiljön.

Om valpen är född i Sverige så ska mamman vara registrerad i det centrala hundregistret. Begär att få se registreringen av mamman som bevis.

Begär att få en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns. Acceptera inte bara mobilnummer.

Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett högst sju dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär.

Det är olagligt att sälja valpar innan de nått åtta veckors ålder. Om valpen tas för tidigt från sin mamma kan den få beteendeproblem.

Från alla länder förutom Norge är ett djur som är yngre än 15 veckor infört illegalt. Detta eftersom en rabiesvaccination tidigast kan ges vid 12 veckors ålder och det måste ha gått en väntetid på 21 dagar från länder med de lägsta kraven.

Om säljaren säger att hunden har en stamtavla men att du ska få den senare, så finns det sällan varken en kennel eller någon stamtavla.

Det är förbjudet att kupera öron och svans på hundar i Sverige. En öron- eller svanskuperad hund är inte född i Sverige.

Hundar över fyra månader ska vara id-märkta. Om hunden anges vara chipmärkt ska intyg om märkningen följa med vid köpet. Chipnumret ska framgå av besiktningsintyget.

Om säljaren inte vill gå med på villkoren ovan ska du inte köpa hunden.

Källa: Jordbruksverket

Publicerad 05 December 2018 11:30