Kristina Thilen har återigen fått inbrott i sin stuga.

Kristina Thilen har återigen fått inbrott i sin stuga. Foto: Lena Karlsson

Stugägare trötta på inbrott: "Jag vill inte sova här själv"

Polisen håller extra koll

LOMMA.

Stugorna vid Höje å har återigen fått påhälsning av tjuvar.– Jag är så trött på det, säger Kristina Thilen som nu funderar på att sälja sin stuga.

Av
Lena Karlsson

Det är stugområdet vid det gamla tegelbruket vid Höje å som nyligen fått påhälsning av inbrottstjuvar.

I tio år har Kristina Thilen haft sin stuga i området. Förutom det inbrott hon nu drabbats av, där bytet blev en skottkärra vilken senare återfanns, drabbades hon en gång för cirka två år sedan av inbrott när hon låg och sov i stugan.

– Vid halv tvåtiden var det någon som ryckte upp dörren och lyste in i stugan med en lampa. När jag ringde polisen hittade de knappt hit. Det ligger ju lite avsides.

Efter händelsen känner hon sig inte trygg nog att sova själv i stugan.

Dörren till Kristina Thilens stuga har brutits upp av tjuvarna.

Dörren till Kristina Thilens stuga har brutits upp av tjuvarna. Foto: Lena Karlsson

– När min dotter skulle sova över här åkte jag hela vägen från Köpenhamn där jag bor för att jag inte ville att hon skulle sova här själv, förklarar hon.

Gastuber, batteriet och två fiskespön är exempel på saker som har stulits från hennes stuga. Men hon är inte den som är mest drabbad i området.

En av de andra stugägarna som drabbats är Per Försund som haft sin stuga i fem år. Under den tiden har han enligt egen utsago haft sju inbrott.

– Jag har bland mycket annat blivit av med flera olika sorters verktyg, men också gastuber och båtmotorer.

Per Försund har genom åren blivit av med åtskilliga verktyg som han använder i renoveringen av sin stuga.

Per Försund har genom åren blivit av med åtskilliga verktyg som han använder i renoveringen av sin stuga. Foto: Lena Karlsson

Kommunpolis Håkan Persson konstaterar att det kommit in tre anmälningar om inbrott i stugor och en om skadegörelse från stugområdet.Under 2017 kom det in en anmälan om en bilbrand i området. Under 2016 kom sammanlagt fyra anmälningar om inbrott i fritidshus in och en mindre stöld.

– Jag förstår att man blir trött på att inte få ha sina saker ifred.

Efter den senaste tidens inbrott kommer polisen och kommunens andra resurser hålla extra koll på området. Annars uppmanar han stugägarna att själva hålla koll och anmäla till polisen så fort de ser någonting avvikande i området.

– Om man inte berättar för oss kan vi inte göra så mycket åt det. Det är också de som finns i området som själva vet vad som är avvikande.

En annan möjlighet som han anger för att att förbättra situationen är bildandet av grannsamaverkan.

– Även om man inte bor i området är det viktigt att titta till det. Och om man har gods som man inte vill bli av med kan man låna en gratis märkgravyrpenna hos oss.

Publicerad 05 December 2018 00:00