Under förra veckan fick Parishan Kheder (till vänster) och Diaresa Hamsaj polisens medborgarmedalj i silver.

Under förra veckan fick Parishan Kheder (till vänster) och Diaresa Hamsaj polisens medborgarmedalj i silver. Foto: Polisen

Parishan ingrep mot pedofil – får medalj av polisen

Ingrep när allt inte stod rätt till mellan en man och en liten pojke

Av
Per Eeg-Olofsson

LANDSKRONA/MALMÖ. Det var i september förra året som Landskrona-tjejen Parishan Kheder anade oråd, när allt inte verkade stå rätt till mellan pojken och mannen som satt bredvid henne och kompisen på Pågatåget. Genom hennes, och tågvärden Diaresa Hamsajs rådiga ingripande kunde polisen gripa mannen på stationen i Landskrona misstänkt för sexbrott mot barn. Senare dömde hovrätten mannen till fängelse i ett år och tre månader för barnpornografibrott.

De båda har tidigare blivit tackade för sin insats av lokalpolisområde Landskrona genom en plakett. Parishan Kheder har också tagit emot Landskrona stads civilkuragestipendium.

– Jag gick på magkänslan, berättade Parishan Kheder för Lokaltidningen då.

Nyligen fick Parishan Kheder och Diaresa Hamsaj åter beröm för sin insats när de fick ta emot polisens medborgarmedalj i silver vid en ceremoni i Malmö. Det är polismyndighetens egna anställda som nominerar enskilda medborgare till medaljen som delades ut av regionpolischefen Carina Persson och av Polisen nordvästra Skånes chef Mats Karlsson. Medaljen finns också i valören guld som delas ut av rikspolischefen.

I mars i år fick Parishan Kheder (närmast i bild) också ta emot Landskrona stads civilkuragestipendium.

I mars i år fick Parishan Kheder (närmast i bild) också ta emot Landskrona stads civilkuragestipendium. Foto: Per Eeg-Olofsson/Arkiv

Parishan Kheder om sitt ingripande

Så här berättade Parishan Kheder för Lokaltidningen när hon tog emot Landskrona stads civilkuragestipendium:

– Pojken såg ledsen ut och nervös, han kliade sig i håret. Och så var det som om han försökte komma så långt bort som möjligt från mannen, han tryckte sig mot fönstret.

Via textmeddelanden på mobilen kommunicerade hon med sin kompis om läget.

– Jag vågade ju inte prata när han satt alldeles mittemot, berättar hon.

Genom blickar sökte de stöd hos andra passagerare som dock inte verkade förstå allvaret i situationen. Allt medan deras slutstation Landskrona närmade sig.

– Egentligen ville jag inte, för jag var så rädd. Men när tågvärden gått förbi så sa jag till min kompis att jag måste gå på toa och gick till tågvärden och en väktare.

Med sin mobil hade Parishan Kheder i smyg tagit en bild på mannen och pojken, som grät på bilden. Det övertygade tågvärden och väktaren som bad lokföraren att stanna på nästa station som var Landskrona. Där försökte mannen smita med pojken i släptåg. Även denna gång använde Parishan Kheder sin mobil och filmade.

– Filmen visades när jag vittnade i rättegången, man kan se att det inte är frivilligt som pojken följer med.

Publicerad 05 December 2018 00:00