Kyomuhendo Saidat vill jobba med människor.

Kyomuhendo Saidat vill jobba med människor. Foto: Åse-Marie Nilsson

Nyanlända får jobb – frigör tid för undersköterskor

"Det känns bra att få hjälpa äldre samtidigt som jag lär mig mer svenska"

MALMÖ.

14 nyanlända har fått jobb på äldreboenden efter en tre månader lång utbildning. Förutom att sänka tröskeln in på arbetsmarknaden innebär den nyinrättade tjänsten som serviceassistent att undersköterskornas arbete underlättas.

– Vardaga växer väldigt och vi behöver mer personal. Vi vill bidra till att människor blir självförsörjande samtidigt som det frigörs tid för undersköterskorna, säger Ajsela Music, verksamhetschef på Vardaga.

Den tre månader långa utbildningen till serviceassistent, som riktar sig till nyanlända, är ett samarbete mellan företaget Vardaga, arbetsförmedlingens EU-finansierade projekt Syskom och Lernia. Efter en kort intervju valdes ett 20-tal personer ut, som fick gå sidan om undersköterskor några dagar för se om det passar dem att arbeta inom äldreomsorgen. Som serviceassistent får man arbeta med exempelvis städning, tvätt och mathantering.

– Vid kortintervjun, det var som en slags speed-dating, frågade vi bland annat om det var ok att pendla till Trelleborg och då svarade flera ”jag kan pendla till Stockholm”. Det är så roligt att de var så motiverade, de såg inga hinder, bara möjligheter, säger Ajsela Music.

14 personer, varav majoriteten är män, har precis slutfört sin utbildning. Och redan dagen därpå började de jobba. Det är heltidsanställningar under ett år, med möjlighet att fortsätta studier i svenska med bibehållen lön. Syftet är att de därefter ska gå över till osubventionerade anställningar.

– En del av dem har sagt att de vill läsa vidare till undersköterskor längre fram. Att de ser sin framtid inom vård och omsorg är mycket roligt. Begränsningar i språket gör inget. Det krävs inte så mycket språk när bemötandet är det rätta, när värmen och lugnet finns, säger Ajsela Music.

Kyomuhendo Saidat valde utbildningen för att få ett jobb snabbt.

– Det känns bra att få arbeta med människor. Det är viktigt för mig, jag har jobbat med barn tidigare. Jag tycker att det har varit en bra utbildning, men den hade gärna kunnat vara lite längre.

Ayfrah Mahmud, som har en bakgrund som målare, gillade utbildningen.

– Det känns bra att få hjälpa äldre samtidigt som jag lär mig mer svenska, säger han.

Publicerad 04 December 2018 09:21