Eon varnar nu för elbrist i Skåne.

Eon varnar nu för elbrist i Skåne. Foto: Mostphotos.com

Eon varnar:

Elbrist i Skåne

"Vi är nära en brytpunkt"

SKÅNE. När tågnätet byggs ut hänger inte elkraften med. När även fler elbussar och elbilar kommer att sättas i trafik varnar nu Eon för elbrist i Skåne.

Av
Andreas Holm

– Vi är nära en brytpunkt där bristen på kapacitet kan bli ett problem, säger Johan Mörnstam, vd på Eon Energidistribution i Malmö, till Sydsvenskan.

Enligt tidningen kommer även Svenska kraftnäts utbyggnad i Hörby försenas, dit ström ska kunna kopplas från mellansverige till södra delarna av landet.

Redan nu har skåningarna fått känna på elbristen med dyrare räkningar, i snitt högre än andra hushåll i landet. När Trafikverket började bygga ut järnvägen till fyra spår mellan Åkarp och Lund tvingades också Eon till en nödlösning för att lösa elkapaciteten. På sikt krävs det alternativa lösningar.

– Vi prövar olika lösningar för att prissätta en mer flexibel användning av el i näten. Till exempel kan ett företag förskjuta sin kapacitetstopp en timme eller två och få betalt för det av ett annat företag som behöver el på en gång. Då utnyttjas näten mer effektivt, säger Johan Mörnstam.

Publicerad 29 November 2018 13:00