Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) lyckades inte nå en lösning i det svenska parlamentariska läget att hitta en ny statsminister.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) lyckades inte nå en lösning i det svenska parlamentariska läget att hitta en ny statsminister. Foto: Ritzau Scanpix/Anders Wiklund

Lööf: "Dörren stängd att bli statsminister"

Centerpartiets ledare förespråkar blocköverskridande lösning

SVERIGE. Annie Lööf (C) har under en vecka sonderat terrängen kring statsministerposten.
– Jag har arbetat för att hålla ihop alliansen och söka stöd över blocken. Just nu finns det ingen lösning och bedömer dörren stängd att jag bli statsminister, säger Lööf under en presskonferens.

Av
Andreas Holm

Under en vecka har Annie Lööf försökt hitta blocköverskridande samarbeten. Hon har arbetat med olika alternativ, dels Allianssamarbete med Miljöpartiet, dels en mindre koalition med C+L med stöd av de övriga partierna och dels att Socialdemokraterna samverkar med Alliansen.

– Det finns en vilja att ha fördjupade diskussioner, men inte tillräckligt stark att lösa frågan kring statsministerfrågan. S och M vill bara rösta ja till sig själva som statsminister. Vi har ett besvärligt parlamentariskt läge. Det finns gemensamma insikter, men också betydande skillnader, säger Centerpartiets ledare under presskonferensen.

Trots att tre partiledare försökt lösa frågan kring vem som tar över makten är tiden inte förgäves säger Lööf, som menar att det varit viktigt att olika alternativ har diskuterats och prövats.

– För att vi ska kunna komma framåt måste vi kunna föra de här processerna gemensamt steg för steg. Jag hoppas att den här veckan kan vara en bra hjälp inför de fortsatta samtalen. Nu får talmannen tillbaka frågan om sondering om statsminister, säger Annie Lööf.

Annie Lööf har tidigare röstat nej till Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) som statsministerkandidat. Frågan är, med tanke på dödläget i den svenska politiken, om det kan bli tal om nyval. Det är inget som Lööf ger något tydligt svar på.

– Vi bör vara försiktiga med att ha statsministeromröstningar och istället hitta en politisk lösning. Det är olyckligt att de största partierna inte kan tolerera varandra och istället har fokus att istället få rollen som statsminister. Nu får vi se vad nästa steg blir.

Publicerad 22 November 2018 10:40