Ett förbud mot bland annat mobiltelefoner och energidrycker kan komma att införas i Örkelljungas skolor. Det enligt utbildningsnämndens ordförande Theresa Lindahls (M) förslag.

Ett förbud mot bland annat mobiltelefoner och energidrycker kan komma att införas i Örkelljungas skolor. Det enligt utbildningsnämndens ordförande Theresa Lindahls (M) förslag. Foto: Johanna Strandenklint/Mostphotos

Här kan mobilförbud införas på skolor: "Vi måste sätta ner foten"

Även energidrycker har blivit en fråga för politiken

ÖRKELLJUNGA.

Förbjud mobiltelefoner, engeridrycker och rökning på skoltid på skolorna i Örkelljunga. Det är moderatpolitikern Theresa Lindahls förslag som nu kommit att bli en fråga för politiken.
– Vi är medvetna om att vi är inne och tassar på rektorernas bit. Men vi måste sätta ner foten högre ifrån, säger hon.

Signalerna är tydliga. Personal, pedagoger och elever ute på skolorna störs av mobiltelefoner. Det menar utbildningsnämndens ordförande Theresa Lindahl (M) som nu vill se ett förbud av mobiltelefoner men även förbud av energidrycker, rökning och godis på Örkelljungas skolor.

– Det handlar om både personalens och elevernas arbetsmiljö i klassrummen, alla blir störda av mobilerna och det kräver energi från lärarna att kanske flera gånger om dagen få säga till om att lägga ner telefonerna. Det kan även vara en stress för eleven med ständig uppkoppling, säger hon till Lokaltidningen.

Förslaget kommer som ett initiativ från Moderaterna i Örkelljunga. Inledningsvis vill Theresa Lindahl att förbudet ska gälla på grundskolan.

– Man får förvänta sig att de äldre eleverna som går på gymnasiet på ett annat sätt kan hantera det här med telefoner till exempel. Men vi får känna oss för om det kan komma att bli en fråga för gymnasieskolan med, säger hon.

Förbudsförslaget menar hon bottnar i hälsoaspekter och för att främja inlärningen.

– Det är redan förbjudet att röka på skolorna, men vi får indikationer om att man går utanför området och röker. Seden är det väldigt populärt med energidrycker bland elever och de är varken hälsosamma för varken vuxna eller barn. Vi får indikationer om att en del elever inte äter frukost men i stort sett lever på energidrycker. Och när det kommer till godis i kafeterior vill jag hellre se att man kan erbjuda vettiga mellanmål i stället för att erbjuda sådant som ger sockerkickar, säger Theresa Lindahl.

Men vad elever stoppar i sig – är inte det elevernas eller föräldrarnas ansvar?

– Vi har ett ansvar för vad de stoppar i sig på skoltid. Vi kan inte hindra att de köper energidrycker, men vi kan bestämma vad som är tillåtet innanför skolans väggar och att vi exempelvis inte ska sälja godis. Skolan kan dra sitt strå till stacken och det är en viktig signal från vuxenvärlden.

Förslaget ligger nu på remiss inom verksamheten och kommer tas upp vid utbildningsnämndens sammanträde i december. I förbudet mot bland annat mobiltelefoner i skolan har man en vilja om att införa det "så snart som möjligt". Men skulle förslaget klubbas igenom finns det saker som måste komma på plats.

– Det behövs en viss infasning och saker måste lösas som exempelvis hur mobiltelefonerna kan förvaras under skoltiden och så vidare. Men det får bli en fråga för varje enskild enhet att ta ställning till, säger Theresa Lindahl och fortsätter;

– Förslaget är ju för att vi vill skapa en lugn miljö för både elever och lärare.

Helsingborgs Dagblad var först med att rapportera om mobilförbudet.

Publicerad 18 November 2018 04:00