Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar övergångsregeringens budget under en pressträff i Stockholm.

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar övergångsregeringens budget under en pressträff i Stockholm. Foto: Ritzau Scanpix/Pontus Lindahl

Budgetförslaget: Sänkt pensionärsskatt och stärkt äldrevård

"Den här budgeten ska inte ses om slutprodukten"

SVERIGE. Vem som kommer styra landet de närmsta fyra åren har ännu inte bestämts. Så sent som i dag har talmannen haft möte med partiledarna. Trots det oklara politiska läget ska en budget ändå läggas. Övergångsregeringen i form av Socialdemokraterna och Miljöpartiet har nu lagt en så kallad budgetpropositionen till riksdagen, den första övergångsbudgeten i svensk historia. Där blir landets pensionärer några av de största vinnarna.

Av
Andreas Holm

– Vi har försökt göra det bästa av situationen. Det här är en avskalad budget utan partipolitisk inriktning, säger finansminister Magdalena Andersson (S) under en pressträff.

Fyra miljarder kronor. Så mycket kostar det statskassan att sänka skatten för landets pensionärer. Omkring en miljon människor berörs och störst skillnad lär pensionärer med högre inkomster märka av skattesänkningen enligt Finansdepartementet. För en pensionär med en månadsinkomst på 25 000 kronor blir det sänkt skatt på 350 kronor per månad enligt en uträkning som TT gjort. Förslaget står alla riksdagspartier bakom och måste genomföras innan 1 januari 2019 för att träda i kraft.

I övergångsbudgeten presenteras också förslag att stärka äldrevården, där bemanningssatsningen får två miljarder kronor och något mer, 2,5 miljarder, får skolorna i landets kommuner för stärka likvärdigheten och kunskapsutvecklingen i skolan. I övrigt får inga vallöften finnas med, utan nästa års budgetförslag är i princip en förlängning av årets budget med några få undantag.

Budgeten kan förändras efter att riksdagen röstat om budgetramarna den 12 december. Strax innan jul, den 21 december, är sista dagen för budgetbeslut inom enskilda utgiftstområden.

– Den här budgeten ska inte ses som slutprodukten för 2019, en ny regering kommer vilja sätta avtryck efter att den tillträtt, säger biträdande finansminister Per Bolund (MP) i ett pressmeddelande.

Publicerad 15 November 2018 14:00