Per i Viken Mästare i Chark-SM Pastej och sylta. Sann glädje.

Per i Viken Mästare i Chark-SM Pastej och sylta. Sann glädje. Pressbild/ Jeff Flindt

Landets bästa pastej och sylta kommer från Skåne

Juryn: "Härlig krämighet och bra leversmak"

HÖGANÄS. Nu har Sveriges bästa charkuterier korats i Chark-SM 2018. Bland de 17 Svenska Mästarna tog Per i Viken hem titeln som svensk mästare i kategorin pastej och sylta.

Av
Hanna Dockson

Det var den 8 november som Chark-SM anordnades i Eriksbergshallen i Göteborg. I tävlingen så tävlar de olika charkföretagen i 17 olika kategorier i allt från den bästa falukorven, köttbullarna, julskinkan och korvarna till de bästa rökta och lufttorkade charkuterierna. 55 företag var representerade på plats och bedömdes i sin tur av ett 40-tal domare.

Alla charkuterier som är felfria i bedömningen får en guldkvalitetsstämpel för att visa konsumenterna vilka produkter som är bäst på marknaden.

I sammanhanget är Per i Viken inte någon nybörjare. Tvärtom har de varit med och tävlat i många år, men det är första gången som de tar en Svensk Mästartitel. Förutom SM titeln för sin leverpastej och sylta så fick sju av deras andra charkuterier en guldkvalitetsstämpel.

– Detta är ett gammalt kärt recept som bara innehåller äkta råvaror med riktig mjölk och riktiga ägg. Man känner verkligen skillnad i smak när det är en produkt utan konstgjorda tillsatser, säger Clas Persson från Per i Viken.

VD:n för Per i Viken heter Claes Persson och han är inte rädd för att hugga i. Sjävklart kan han göra prinskorv på traditionellt vis han också.

VD:n för Per i Viken heter Claes Persson och han är inte rädd för att hugga i. Sjävklart kan han göra prinskorv på traditionellt vis han också. Foto: Hanna Dockson

Domarnas motivering löd: "En mycket snygg pastej med härlig krämighet och bra leversmak.” Höganäsbidraget visar på vilken hög klass tävlingen faktiskt håller.

– Det är fantastiskt att se vilken toppklass som finns bland våra svenska charkuterier, vem säger att du behöver åka till Italien för att äta gott lufttorkat? Detta var tionde Chark-SM och våra domare vittnar om att kvaliteten bara blir bättre och bättre för varje år. Vi konsumenter blir alltmer måna om att äta produkter av god kvalitet när vi väljer att äta kött och charkuterier, och det har våra svenska företag verkligen förstått, säger Annika Altskär, tävlingsledare Chark-SM.

När arbetsveckan är igång igen på charkuteriet så finns känslan fortfarande i högsta grad kvar:

– Jag ska var helt ärligt. Jag hade faktiskt tappat hoppet om att vi någonsin skulle kunna bli svensk mästare, det bli väl lätt så när man har varit med och tävlat sedan 2010. Det är lätt att bli besviken vid bedömningarna, men jag försöker att inte lägga in för mycket känslor i det hela. Sedan när vi väl vann så blev det förstås ett stort och viktigt erkännande.

– Självklart så vet vi att vi har bra produkter när vi sitter där på tävlingen, men det ska bedömas och falla domaren i smaken också, säger Claes Persson.

VD:n Claes Persson var både stolt och glad över utmärkelsen.

VD:n Claes Persson var både stolt och glad över utmärkelsen. Foto: Hanna Dockson

Även om företaget får beröm av sina kunder varje dag så betyder domarens betyg mycket.

– Självklart är det ju så att varje domare har sina egna favoriter. En del gillar kryddigare korvar och andra gör det inte. Det får man respektera, men det är också det som kan göra det lite svårt, säger Claes Persson.

Tävlingsmomentet är förstås viktigt, men det är faktiskt inte direkt ovanligt för VD:n att bli bedömd.

– Vi anordnar ju ofta rundvandringar här på företaget och då och då får vi intressanta frågar. Det är inte ovanligt att deltagarna kommer fram efteråt och visar sig representera olika företag. En del blir kunder andra köper in till sina olika företag, säger Claes Persson.

Företaget levererar över hela Sverige och en del utomlands, men viktigast är stödet från hemmaplan.

– Efter tävlingen har vi fått hyllningar på telefon, sms, Facebook och Instagram. Det känns kul att invånarna är stolta över oss och det betyder mycket. Det är ju för kunderna som vi skapar våra produkter inte för någon domare, även om det förstås är roligt att få en utmärkelse.

– Höganäsbornas lojalitet är påtaglig, säger Claes Persson.

Här inne byggs det för fullt. I december öppnar nya satsningen.

Här inne byggs det för fullt. I december öppnar nya satsningen. Foto: Hanna Dockson

Per i Viken håller för fullt på att bygga ut sin verksamhet för i december väntar något nytt.

– Vi kommer att ha en lucka där våra kunder kan köpa något att äta, men mer än så vill jag inte avslöja, säger Claes Persson.

Efter många års väntan så landade pokalen gott i knät.

Efter många års väntan så landade pokalen gott i knät. Foto: Pressbild/ Jeff Flindt

Publicerad 14 November 2018 05:30