Ann Heberlein sammhällsdebatlör och moderat kommunpolitiker.

Ann Heberlein sammhällsdebatlör och moderat kommunpolitiker. Foto. Oskar Elfving Söderström

Kronofogden tar Ann Heberleins (M) sommarhus: "Jag har inte begått något brott eller gjort något fel"

Politikern har skuld på över en halv miljon

LUND/SIMRISHAMN. Fullmäktigeledamoten och samhällsdebattören Ann Heberleins (M) skatteskuld gör att hon håller på att förlora sitt sommarhus. Tingsrätten ska nu ta ställning till hennes överklagande.

Av
Jon W Loman

Kronofogden beslutade i september i år att utmäta Ann Heberleins sommarhus i Simrishamns kommun. Myndighetens beslut överklagades av Ann Heberlein som menar att en försäljning av huset inte kommer att täcka hennes skulder. Hon föreslog istället en avbetalningsplan skulle upprättas. Överklagandet av utmätningen har nu avslagits av Kronofogden och kommer att avgöras av Malmö tingsrätt.

Orsaken till utmätningen är en skatteskuld på drygt en halv miljon kronor som Kronofogden nu försöker reglera. Anne Heberlein menar att skatteskulden uppkom i samband med att hon avvecklade sin enskilda firma, då samtliga hennes periodiseringsfonder förföll. Hon skriver själv i ett inlägg på Facebook att "Som författare har man väldigt ojämna inkomster, och då är det vanligt att använda sig av just periodiseringsfonder för att jämna ut bördan."

– Jag har inte begått något brott eller gjort något fel, säger Ann Heberlein.

Hon menar att hon inte varit medveten om att fonderna skulle förfalla och hade inte budgeterat för att betala skatten på ett bräde.

– Min revisor upplyste inte mig om att detta skulle ske när jag upplöste min enskilda firma, säger Ann Heberlein.

Vidare menar hon att hon inte är någon skattesmitare och menar att hennes enda fel var att hon inte kände till just den regeln med periodiseringsfonderna och att hon "på grund av okunskap och dåliga rådgivare gjorde fel."

– Jag har följt allt till punkt och pricka, det en felet jag gjorde var att jag inte kände till den här regeln, säger Ann Heberlein

FOTNOT. I en tidigare version av artikeln stod det att överklagan var avslagen av tingsrätten. Detta är fel, ärendet kommer att avgöras i tingsrätten.

Publicerad 14 November 2018 09:39