Robert Wenglén och Borgeby gårdshotell.

Robert Wenglén och Borgeby gårdshotell. Foto: Lena Karlsson/Mattias Grenholm

Klart: Kommunen köper gårdshotell åt nyanlända

"Så här blir det betydligt billigare"

LOMMA. Nu har Lomma kommun skrivit på kontraktet för Borgeby gårdshotell. Det uppger tidningen Hem & Hyra. Fastigheten kostar 16,5 miljoner kronor och kommer att rymma ett 40-tal nyanlända personer.

På grund av bostadsbrist tvingas Lomma i dagsläget bland annat hyra hotellrum åt nyanlända som anvisas till kommunen. Månadskostnaden för en familj bestående av sex personer ligger på 65 000 kronor, vilket tidningen Hem & Hyra tidigare rapporterat om.

Genom köpet av Borgeby gårdshotell hoppas kommunen sänka sina kostnader.

– Det är klart att summan sticker i ögonen, men man måste se till de löpande kostnaderna och inte till investeringskostnaden. Så här blir det betydligt billigare än att hysa nyanlända på hotell, i paviljonger eller hos privatpersoner, har kommunstyrelsens ordförande Robert Wenglén tidigare sagt till Lokaltidningen.

I år ska Lomma kommun ta emot 89 nyanlända. Enligt kommunens beräkningar finns det plats för cirka 40 personer på Borgeby gårdhotell.

– Lokalerna i Borgeby är i bra skick, så det kommer att bli fantastiskt för de nyanlända.

De första hyresgästerna kan flytta in redan i januari. Men innan dess måste köpet även godkännas av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Skulle köpet överklagas eller få underkänt är kommunen beredd att i stället hyra fastigheten för 100 000 kronor i månaden.

Publicerad 13 November 2018 00:00