När Jörgen Johansson drabbades av cancer började också tankarna om livet att snurra. Med en dag i taget i fokus så försöker han nu landa i vad som hänt.

När Jörgen Johansson drabbades av cancer började också tankarna om livet att snurra. Med en dag i taget i fokus så försöker han nu landa i vad som hänt. Foto: Paola Nordgren

Att landa i en cancerdiagnos har tagit sin tid

HÄSSLEHOLM.

Jörgen Johansson trodde han visste vad det innebar att ha cancer efter att ha jobbat som frilansfotograf i många år och dokumenterat sjukdomen ett antal gånger. Men det var först när han själv drabbades som han insåg hur man verkligen mår och hur det är att leva med cancer.

– Jag trodde att jag hade lärt mig allt i ämnet. Men när man själv drabbas så inser man att man inte fattat någonting, säger Jörgen Johansson.

De senaste månaderna i hans liv har vänt det mesta upp och ner. Tröttheten och stressen att inte veta vad som händer beskriver han som värst.

Vid midsommar i år upplevde Jörgen Johansson att synen försämrats. Han tolkade det som stressrelaterat men bestämde sig ändå för att kolla upp det efter att en vän på ögonkliniken i Kristianstad uppmanat honom att söka för det.

Undersökningen visade att Jörgen Johansson inte såg på halva ögonen och han skickades direkt vidare till en läkare för fler prover. Proverna visade att det satt en tumör strax bakom örat, vilket var det som påverkade synen.

En vecka senare opererade man bort en stor del av tumören och det som finns kvar hoppas man nu få bort med hjälp av strålning och cellgifter. Efter sex veckor i Uppsala med totalt 33 strålningstillfällen är Jörgen Johansson nu hemma i Finja igen och behandlingen fortsätter nu i Lund.

– Det var otroligt skönt att komma hem. Samtidigt har det gett mig tid att reflektera och hinna landa i allt som hänt, vilket inte varit helt enkelt. Allt gick så otroligt fort och jag har insett att det är först nu, hemma igen som jag verkligen har förstått. På sjukhuset blev man omhändertagen som ett litet barn och det är nu när man väl är hemma igen som måendet hinner i fatt en vilket gör att det är otroligt mycket tankar som snurrar. Även om läkarna har goda förhoppningar om att få bort hela tumören så utsätts man för en stress som är svår att förstå om man inte själv har varit i det. Sedan finns det bättre och sämre dagar, berättar Jörgen Johansson.

Enligt Jörgen Johansson är det tröttheten mellan behandlingarna som påverkar honom mest, tillsammans med tankarna. Men hans fokus ligger på att bli frisk och att klara av en dag i taget.

– När det blir mörkt och kväll mår jag bättre och då ser jag också bättre. Men om synen kommer tillbaka vet dem inte. Samtidigt vet jag att mitt jobb som fotograf går att utföra ändå. Och att ha kunnat fotografera och dokumentera under den här sjukdomstiden har betytt otroligt mycket för mig. Det som är ett problem just nu är dock att jag inte får köra bil och det gör ont i mig att inte veta om det alltid kommer att vara så.

På sin födelsedag, den 16 november kommer han att ta emot årets kulturpris i Hässleholm och är dessutom nominerad till årets Hässleholmare. Något som enligt Jörgen Johansson betyder mycket för honom. Resan mot att bli helt fri från tumören i hjärnan fortsätter och även om det väntar år av behandlingar för Jörgen så ser han positivt på framtiden och målet är att en dag kunna friskförklaras.

Publicerad 11 November 2018 05:00