Sedan den nya samtyckeslagen trädde i kraft har allt fler män fällts för våldtäkt. Genrebild.

Sedan den nya samtyckeslagen trädde i kraft har allt fler män fällts för våldtäkt. Genrebild. Foto: Mostphotos.com

Flera fällande domar om våldtäkt – ny samtyckeslag har gett effekt

Kammaråklagare: "Vi har fått en helt ny spelplan nu"

SVERIGE. I somras trädde samtyckeslagen i kraft. De nya sexualbrottslagstiftningen har lett till att fler personer fälls för våldtäkt och tilldelas strängare straff.

Av
Andreas Holm

Den nya lagen kräver samtycke till sex, jämfört med tidigare lagstitfning som krävde att det skulle förekommit någon form av våld, hot eller annan utsatt situation för att räknas som våldtäkt.

I en granskning som Sveriges Radio har gjort visar att tjugo fällande domar har förkunnats i hela landet sedan den nya lagen trädde i kraft den 1 juli.

– Vi har fått en helt ny spelplan nu. För de situationer som vi nu bedömer de kunde på sin höjd bedömas som ett sexuellt ofredande. Men de här situationerna bedöms nu som våldtäkter, säger Christina Voigt, kammaråklagare i Stockholm, till Sveriges Radio.

I förra veckan fälldes en man för nya brottet "oaktsam våldtäkt". En kvinna hade somnat på en efterfest och vaknat av att mannen höll på att klä av henne. Sedan våldtog han henne. Han döms till ett års fängelse. En annan man fick två års fängelse för att inte försäkrat sig om kvinnans samtycke.

– Hon hann inte riktigt sätta stopp för det hon trodde inte att det skulle hända, men så plötsligt hände det, det var ett snabbt förlopp. Men det var tillräckligt mycket som hände för att han skulle få två års fängelse, säger Christina Voigt till Sveriges Radio.

Enligt den gamla lagstiftiningen hade det enligt Voigt endast lett till en dom om sexuellt ofredande, kanske någon månads fängelse eller böter.

Flera advokater har tidigare riktat kritik mot lagen som uppfattas som ineffektiv.

– Vi tror inte att en samtyckeslag kommer leda till fler fällande domar. Det framgår av utredningen att man inte ens där tror att det kommer bli effektivt. Den kommer istället att fungera normativt, för att visa att samhället inte godtar detta. Vi kommer ha precis samma problem med att styrka att ett övergrepp har begåtts. Det är ett bevisproblem, sa Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg Ramberg, till SVT när den nya lagen granskades i fjor.

Publicerad 09 November 2018 09:21