Hamnarbetaren Filip Olsson behövde inte lämna Landskrona för att få vara med om sin dröm – att få bevittna en vild delfin på riktigt nära håll.

Hamnarbetaren Filip Olsson behövde inte lämna Landskrona för att få vara med om sin dröm – att få bevittna en vild delfin på riktigt nära håll. "Jag blev riktigt uppjagad", säger han. Foto: Privat

Här leker delfinen i Öresund: ”Mäktigt, den var bra två meter ifrån mig”

Filips utlandsdröm besannades hemma i Landskrona

LANDSKRONA.

Ett udda möte skedde i Landskrona på torsdagsmorgonen. Hamnarbetaren Filip Olsson uppmärksammade en delfin i hamnen som han lyckades fånga på film.
– Jag blev helt uppjagad, säger han till Lokaltidningen.

Vid 7-tiden på torsdagsmorgonen höll Filip Olsson på med arbete i en kran när hans förman viftade mot något vid kajkanten.

– Jag knallade ner från kranen och när vi insåg att det var en delfin blev vi helt uppspelta, säger han.

Delfinen bedömer han befann sig på bara ett par meters avstånd och det gav honom chans att filma den.

Därefter gick Filip Olsson iväg för frukost och när han tittade till vid kajen en dryg timme senare var den fortfarande kvar och dök upp med nosen ovanför vattenytan.

– Jag har varit i bland annat Asien där drömmen har varit att åka ut för att titta på delfiner på nära håll, sedan dyker det upp en här i Landskrona en helt vanlig torsdag. Det här är unikt, säger han.

Enligt marinbiologen Kristin Johansson är det utan tvekan en delfin som har setts i Landskrona.

– Utifrån filmerna rör det sig troligen om en flasknosdelfin även kallad öresvin, säger hon.

Delfiner förekommer i Öresund, ofta någon gång per år menar marinbiologen.

– Men det är ovanligt att man får se dem som på det här sättet. De kan absolut vara nyfikna och ganska orädda av sig. Men anledningen till varför den uppehållit sig så pass länge vid kajen kan jag inte svara på. Dock lever de i flockar, så är det en ensam individ kan den kanske ha kommit lite på villovägar efter att ha följt ett fiskstim eller så kan den vara dålig, även om det inte syns något tecken på det utifrån filmmaterialet – då går de ibland närmare in mot land, säger Kristin Johansson.

På onsdagen ska även en båt i Malmö fått sällskap av vad man tror var en delfin. Om det rör sig om samma individ går inte att svara på, enligt Kristin Johansson. Men att simma mellan Malmö och Landskrona skulle inte vara konstigt.

– Det är ingen sträcka för en delfin, säger hon.

Publicerad 08 November 2018 12:50