En brukare ville inte duscha och slogs blodig med ett duschmunstycke. Obs, bilden är ett montage och är tagen vid ett annat sammanhang,

En brukare ville inte duscha och slogs blodig med ett duschmunstycke. Obs, bilden är ett montage och är tagen vid ett annat sammanhang, Foto: Mostphotos.com, Press

Anmälan: Dement ville inte bli tvättad – slogs blodig med duschmunstycke

En anställd ska ha slagit den äldre vid flera tillfällen

BURLÖV. Vid flera tillfällen ska den anställde ha blivit arg och slagit till den äldre på ett demensboende i Burlövs kommun. Vid ett tillfälle ska den boende ha vägrat att duscha och slogs då blodig i huvudet med ett duschhandtag. Händelserna har anmälts både till polisen och Inspektionen för vård och omsrog (IVO).

Av
Andreas Holm

Händelserna ska ha skett tidigare i år på ett särskilt boende för demenssjuka.

Enligt en lex Sarah-anmälan till IVO beskrivs den boende som orolig, men det är "välkänt och det finns en plan för hur personal ska hantera liknande situationer".

Detta var något som en anställd inte agerade efter. När den äldre vägrade duscha och spottade på personalen blev den demente istället slaget i huvudet med ett duschmunstycke.

Personen blödde enligt anmälan "ganska kraftigt" med såret var inte djupt.

"Det är välkänt att brukaren oftast inte vill duscha – i detta fall är det en icke planerad dusch", står det i anmälan.

Vid ett annat tillfälle ska den boende slagits i ansiktet.

Den anställde, som enligt anmälan slagit den demente inför medarbetare, är tagen ur tjänst och en arbetsrättslig process pågår parallelt med lex Sarah-utredningen. Händelserna har dessutom polisanmälts.

Publicerad 08 November 2018 08:44