Livsmedelsverket uppmanar i sina nya kostråd att skolor slutar servera sötsaker som exempelvis kakor och läsk.

Livsmedelsverket uppmanar i sina nya kostråd att skolor slutar servera sötsaker som exempelvis kakor och läsk. Foto: Mostphotos.com

Livsmedelsverkets nya kostråd: Inget socker på skolkafeterior

Mer grönt och fisk – mindre socker och rött kött

SVERIGE. Mer grönt på menyn och inget socker i skolkafeterian. Det manar nu Livsmedelsverket till i en rapport där de presenterar sina nya kostråd för skolmaten.

Av
Andreas Holm

– Maten spelar roll. Våra matvanor är den största orsaken till ohälsa, säger Anna-Karin Quetel, nutritionst på Livsmedelsverket, i ett pressutskick.

I Livsmedelsverkets senaste, och uppdaterade, råd om skolmaten i förskolan, grundskolan, gymnasiet och fritidshem, "Bra måltider i skolan", trycker experter på att servera mer grönsaker, fisk och frukt och uppmana till fysisk aktivitet. Betydligt mindre sockerrika produkter och rött kött ska serveras.

"Skolan bör inte servera sockerrika livsmedel som saft, läsk, godis, glass och kakor. Denna typ av livsmedel bidrar med mycket energi men är mest 'tomma kalorier'. Elever som äter och dricker mycket sött kan få svårt att få i sig de viktiga vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Socker och småätande ökar också risken för karies.", står att läsa i rapporten.

– Mer grönt för hälsan och miljön. Mindre socker i hela skolans miljö, även i skolkafeterian och på fritds, säger Anna-Karin Quetel.

I rapporten, som senast uppdaterades för ett antal år sedan, ger Livsmedelsverket råd att skolmaten integreras i skolornas pedagogiska arbete och att eleverna får äta i lugn och ro i minst 20 minuter.

– Använd måltiden för att skapa ett engagemang för ett hållbart samhälle, säger Anna-Karin Quetel i pressutskicket.

Samtidigt betonar Livsmedelsverket att skolorna slutar servera socker, i form av godis, bullar, läsk eller andra sötsaker, och ersätta detta med nyttigare alternativ.

– Skolkafeterian bör tillhandahålla goda, nyttiga och miljösmarta mellanmål som smörgåsar, frukt, grönsaker, smoothies eller yoghurt. Vi ser inte att skolkafeterian behöver tävla med de kommersiella affärer som finns utanför skolan. Det står var och en fritt att gå dit om man är tillräckligt gammal, säger Anna-Karin Quetel, i en intervju med TT.

Fakta: Kostråd i skolan

Servera ner grönsaker, frukt, bär, fisk, skaldjur, nötter och frön

Mer rörelse i vardagen

Servera mindre socker, salt, rött kött och chark

Byt exempelvis vitt mjöl mot fullkorn, feta mejeriprodukter till magra och smörbaserade fetter mot växtbaserade oljor eller matfetter

Fler alternativ på menyn, minst en vegetarisk rätt och salladsbord med minst fel olika sorters grönsaker, gärna andra kalla smårätter som sill, ägg och olika såser i en bufféservering

Lunchen bör serveras mellan klockan 11-13, där alla elever får äta i lugn och ro i minst 20 minuter

Alla elever, oavsett allergi eller särskilda behov, ska få en positiv matupplevelse

Se över vad skolan kan göra för att tillmötesgå elevers önskemål, även det som inte omfattar specialkost enligt lagen

Källa: Livsmedelsverket

Publicerad 06 November 2018 09:41