Anneli Bååth från Båstad har hittat sitt kall i bodybuilding, mer specifikt i grenen bodyfitness.

Anneli Bååth från Båstad har hittat sitt kall i bodybuilding, mer specifikt i grenen bodyfitness. "Det är inte så vanligt bland kvinnor och det finns fördomar. Men jag gör det här för att jag gillar det och för att visa upp vad jag har uppnåt", säger hon. Foto: Privat

Muskelmassa tog Anneli till mästerskap: "Gillar att visa upp vad jag har kämpat för"

Har hittat sitt kall i bodybuilding

BÅSTAD.

En läkare uppmanade Anneli Bååth att börja träna när hon fick graviditetsdiabetes i samband med att hon väntade sitt andra barn. Elva år senare har hon gjort sitt första SM i bodybuilding. Hon menar att det finns fördomar, men det struntar hon i.
– Jag är nöjd med min kropp och har självförtroende nog av att inte ta åt mig kring vad andra tycker.

I september gjorde Anneli Bååth, 43 från Båstad sitt första SM i bodybuilding, mer specifikt grenen bodyfitness. För att bli redo för scenen i Västerås gjorde hon en 22-veckors extremdiet som innebar att äta nog utvalda och fettsnåla livsmedel var tredje timme. Därtill en morgonpromenad på fastande mage dagligen och gymträning sex-sju dagar i veckan. Träningen har hon inget emot, men kosten var påfrestande.

– Det är psykiskt påfrestande att äta så kontrollerat. Men det går, säger hon.

Det blev ingen pallplats den här gången, men likväl en sjätteplacering.

När hon väntade sitt andra barn kunde hon inte se framför sig att bodybuilding var något hon skulle syssla med. Men när hon var gravid med sitt andra barn fick hon graviditetsdiabetes och en läkare ordinerade henne att börja träna.

– Min man hade redan börjat träna och hade börjat pusha mig till det. Han var min badmintontränare när vi träffades, men när han blev skadad började han träna på gym och jag följde med. Jag har egentligen alltid varit en tunn liten sticka, berättar Anneli Bååth.

Med träningen började hon äta mer hälsosamt och på fasta tider. Hon märkte hur kroppen började förändras och steget till att träna sig till tävlingar blev inte så stort.

– Människor på Attilas gym där jag tränar uppmärksammade att jag gjorde bra ifrån mig och att jag utvecklades. Någon sa att jag borde prova bodyfitness och att jag nog hade anlag för att det skulle kunna gå bra. Så det gjorde jag. Och kosten och träningen var jag redan så pass inne i att det inte blev en stor grej för mig att ställa om till tävlingsdiet- och träning.

Sedan dess har Anneli Bååth gått sex tävlingar. Som bäst har hon placerat sig på fjärdeplats vid två tillfällen. Men hennes primära mål med träningen är att må bra. Även om hon känner guldvittring ibland.

– Jag är en tävlingsmänniska och ett guld är alltid ett guld. Det är klart att jag vill vinna någon gång.

Men att syssla med bodybuilding som kvinna kan föda kommentarer. Anneli Bååth menar att hon har varit ganska förskonad, men att det finns fördomar.

– Det är inte jättevanligt att kvinnor sysslar med detta och det är klart att man drar blickarna till sig ibland. Men jag försöker välja mina tillfällen. Om jag ska på en fest med lite äldre människor kanske jag inte väljer ett avslöjande linne, utan tar kanske en klänning med lång ärm. Men annars går jag i de kläder jag känner mig snygg i och jag har självförtroende nog att inte ta åt mig av vad folk säger. Jag trivs med min kropp och är stolt över den.

Men hon menar att det kan finnas fallgropar inom sporten och att hon ser att allt yngre börjar syssla med exempelvis tävlingsgrenen bikinifitness.

– Det handlar om att visa upp en tränad, smal kroppsform. Inte så mycket muskelmassa. Och det är lätt att det blir hetsigt kring matintag. Är man kring 20 tror jag det kan finnas viss risk att man trillar i anorexi. Jag är glad att jag är lite äldre, det ger en annan trygghet, säger hon.

Trots det kan hon själv känna av att förhållningssättet till kost kan vara påverkat efter tävlingssäsong.

– Inför tävlingar drar man ner på intaget och man är redan inne i ganska strikt kosthållning. Men efter tävlingar äter jag det jag känner för, men fortfarande regelbundet. Men det händer att det tar tid att lätta på det förhållningssättet - att man inte behöver vara så strikt med kosten.

Anneli Bååth känner att hon har hittat sin plats på scenen där hon får visa upp den kropp som hon har lagt ner sin själ i att modellera.

– Tjejer gillar ju i regel uppmärksamhet och jag vill gärna visa upp det jag har slitit hårt för att uppnå. Det är en sådan kick att stå där på scenen.

Har du någon ny tävling inplanerad?

– Inte i nuläget. Nu ska jag trappa ner lite med träning och frångå den hårda dieten efter lång tid med mycket träning och väldigt kontrollerad kost. Jag får se, det kanske tar ett eller två år till nästa beroende på hur jag känner mig formmässigt. Men tävla igen, det ska jag göra.

Publicerad 04 November 2018 07:00