Treårige Hugo fick i sig hjärtmedicin på förskolan. Drabbades av magsmärtor, yrsel och lågt blodtryck.

Treårige Hugo fick i sig hjärtmedicin på förskolan. Drabbades av magsmärtor, yrsel och lågt blodtryck. Foto. Privat

Hugo, 3, fick i sig medicin på förskolan: "Tror inte det kan hända"

Drabbades av blodtrycksfall och magsmärtor

SJÖBO. Under bråkdelen av en sekund lyckades treåriga Hugo få tag på kompisens hjärtmedicin och sätta i sig hela dosen. Föräldrarna informerades, men när mamman kom till förskolan satt pedagogerna i möte och sonen låg ensam under ett bord.
– De visste att han fått i sig medicin. Varför fanns ingen hos honom? frågar sig mamma Mikaela Sjöstedt.

Det var för en dryg vecka sedan som händelsen utspelade sig på en förskola i Sjöbo kommun. Barnen hade just satt sig till bords för att äta lunch. På bordet fanns förutom maten även ett av barnens medicinspruta med hjärtmedicinen Propranolol, vilket Aftonbladet var först att rapportera om. .

– Pedagogen såg att Hugo var på sprutan och sa till honom flera gånger att inte röra den. Men så blev hon distraherad av ett annat barn och då passade Hugo på att sätta i sig hela dosen.

Vid 12-tiden fick Mikaela samtal från förskolan.

– Jag blev chockad när de berättade vad som hänt. Man går alltid och oroar sig men man tror inte något sånt här kan hända, säger hon.

På nätet fick Mikaela veta att den specifika hjärtmedicinen inte fick ges till personer med Astma, vilket Hugo har. Med 112 i luren satte hon sig i bilen och körde i ilfart till förskolan för att få iväg sonen till en läkare.

När Mikaela kom till förskolan möttes hon av två praktikanter. Den ordinarie personalen satt i möte i en annan del av byggnaden.

– Hugo hittade jag liggandes under bordet. Han verkade slö, medtagen och gick vingligt. Att ingen fanns där och tog hand om honom när de visste vad som hänt gjorde mig otroligt arg och ledsen, säger Mikaela.

Efter ett första besök på vårdcentralen fick familjen åka hem, men bara några timmar senare förvärrades Hugos tillstånd.

– Han började få väldigt ont i magen och hans andning var ansträngd.

Mikaela ringde åter 112 som gav beskedet att Hugo omedelbart skulle tas till sjukhus.

På barnakuten i Ystad kunde man konstatera att Hugos blodtryck sjunkit och att han led av kraftiga magsmärtor. Hans syresättning verkade dock okej och familjen fick efter noggranna undersökningar till slut åka hem.

– Den natten var orolig och Hugo var medtagen flera dagar efteråt.

Han har dock inte fått några bestående men.

Mikaela och hennes sambo har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Skolinspektionen och polisen.

– Det var inte ett lätt beslut då den ansvarige pedagogen betyder mycket för Hugo och då vi vet att förskolan är bra. Samtidigt kände vi att vi var tvungna så att något liknande inte händer igen.

Enligt Rickard Löfgren, chef för familjeförvaltningen i Sjöbo har förskolan brustit i rutinerna vad gäller medicinering.

– Vi har en rutin som är extremt tydlig. Medicinen ska förvaras i ett rum dit barn inte har tillträde. Medicinering till det här barnet ska ske i det rummet med bara det barnet närvarande. Och det har man brutit mot. Det här är ett oförlåtligt misstag. Det ska inte få lov att inträffa, säger han till Skånska Dagbladet.

Propranolol

...är en medicin som minskar aktiviteten hos kroppens nervsystem, vilket bland annat leder till sänkt blodtryck.

Propranolol skrivs framförallt ut för att behandla sjukdomar som hjärtinfarkt och högt blodtryck, men även för exempelvis giftstruma, migrän och tumörer i binjuremärgen.

Källa: Wikipedia

Publicerad 04 November 2018 00:00