Sony Mobiles kontor i Lund drabbas av ett sparpaket. Exakt hur många av de 1 200 tjänsterna på kontoret som berörs är ännu inte klart.

Sony Mobiles kontor i Lund drabbas av ett sparpaket. Exakt hur många av de 1 200 tjänsterna på kontoret som berörs är ännu inte klart. Foto: Mostphotos.com

Sony går back flera miljarder – verksamheten i Lund drabbas

Ny prognos visar att företaget säljer allt färre mobiltelefoner

LUND. På det stora hela går det bra för Sonykoncernen, men för verksamheten mobile communications går det sämre. I en rapport visar att mobilmarknaden för smarta telefoner visar ett minus på omkring 3,3 miljarder svenska kronor. Nu ska kostnaderna halveras och verksamheten i Lund drabbas av besparingspaketet.

Av
Andreas Holm

Koncernledningen i Japan har tagit beslut om kraftiga besparingar som berör det gamla huvudkontoret i Lund. Det rapporterar Sydsvenskan. Marknaden ser allt sämre ut gällande försäljning av Sonys smarta mobiler, där prognosen om 13,5 miljoner sålda telefoner förra räkenskapsåret nu fått justeras till sju miljoner i år.

För sex år sedan flyttades huvudkontoret från Skåne till Tokyo och idag arbetar Sony Mobile-personalen med, förutom smarta mobiltelefoner, även forskning och utveckling av produkter.

– Vi har inlett ett arbete med en strategisk översyn av hela Sony Mobile-verksamheten och tittar på olika kostnadstyper för att reducera dem. Det är viktigt att inte dra slutsatsen att en 50-procentig kostnadsreduktion också innebär en 50-procentig personalreduktion, säger bolagets vikarierande presstalesperson för verksamheten i Lund, Stefan Olsson, till Sydsvenskan.

Lundakontoret har tidigare drabbats av neddragningar. För tre år sedan drabbades företaget av en stor neddragning när 1 000 medarbetare och konsulter varslades på kontoret i Lund.

Exakt hur många tjänster som berörs nu och hur många av de 1 200 anställda på Lundakontoret som berörs av sparpaketet kan inte Sony Mobile svara på.

– Det är klart att Lundasajten kommer att beröras av kostnadsbesparingarna. Men hur det går och vilken typ av kostnader det kommer att handla om kan vi inte säga än, eftersom arbetet fortfarande pågår med att titta på alla kostnadsdelar, säger Stefan Olsson till Sydsvenskan.

Publicerad 02 November 2018 09:38