Alexander Lärnerhem.

Alexander Lärnerhem. Arkivfoto: Emma Brännman

Skånsk företagsmässa ska bli störst i Sverige

Framstående företagare och investerare flygs in med helikopter

SVEDALA.

Svedala företagsmässa storsatsar inför nästa år. Målet är att bli Sveriges största företagsmässa, med fler än 300 utställare och närmare 6000 besökare.

Av
Emma Brännman

För året gick startskottet för den nya företagsmässan i Svedala. Målet är att dubbla antalet utställare och besökare från förra året, minst. I spetsen står Alexander Lärnerhem som redan inför årets mässa planerade för en stor expansion i nya Aggarps sporthall nästa år.

– Vi är en handfull personer som arbetar med planeringen av mässan, utöver det har vi stor hjälp av olika lokala krafter. Jag är väl lite spindeln i nätet kan man säga, och tror att vi har stora möjligheter att bli landets största business to business-mässa.

Alexander Lärnerhem gillar att slå på stora trumman och nästa års mässa blir inget undantag. Framstående företagare och investerare flygs in med helikopter för ett så kallat draknäste, där besökare får chansen att presentera en företagsidé som förhoppningsvis vinner investerarnas intresse. Besökare får också möjlighet att ta en tur i helikoptern över Söderslätt.

Svedala företagsmässa ska vara ett tillfälle att mötas och nätverka. Därför har föreläsningarna till stor del ersatts av workshops när nästa mässa äger rum.

– Vår slogan är "för dig som gillar att nätverka". Föreläsningar är trevligt men workshops passar bättre för att få till ett mässmingel och därför har vi beslutat att inte ha några föreläsningar på plan ett. På plan två håller Rotary ett evenemang hela dagen, där upplägget blir lite annorlunda, berättar Alexander Lärnerhem.

Mässan har också ett stort samarbete med Ung företagsamhet Skåne.

– Nästa år deltar fler än 100 UF-företag i mässan, vilket känns jättekul. Interaktionen mellan unga och etablerade företag är en stor och viktig del av mässan. De yngre bidrar med mycket positiv energi medan de etablerade bidrar med stor erfarenhet, säger Alexander Lärnerhem som själv började sin bana i ett UF-företag.

Förra årets mässa huserade 130 utställare och cirka 2500 personer.

Förra årets mässa huserade 130 utställare och cirka 2500 personer. Foto: Alexander Lärnerhem

Alexander Lärnerhem är uppvuxen i Svedala men bor numera i Trelleborg. I år är Svedala kommun samarbetspartner till mässan och att den ska fortsätta i Svedala är givet.

– Det är en utmaning att få ihop logistiken, men vi löser det. Att flytta mässan till exempelvis Malmö är inte aktuellt. Den här mässan ska bli en milstolpe för näringslivet i kommunen. Jag tror att den kan göra skillnad och lyfta företagsklimatet. För mig är det inte så viktigt att Svedala blir bäst i någon ranking, det viktigaste är att vi lyfter varandra och inser att vi är starka tillsammans, säger Alexander Lärnerhem.

Svedala företagsmässa äger rum fredagen den 12 april nästa år.

– Mässan är öppen för allmänheten och det är vår ambition att inträdet ska vara gratis även nästa år, säger Alexander Lärnerhem.

Publicerad 30 October 2018 12:25