På Nyhamnsgården har man nu börjat med barkvällar.

På Nyhamnsgården har man nu börjat med barkvällar. "Det blir en liten guldkant på tillvaron", säger enhetschefen Lotta Johansson. Foto: Privat/mostphotos

Här satsar man på barkvällar för de äldre

"Man ska kunna leva sitt liv som tidigare även om man blir gammal"

NYHAMNSLÄGE.

På äldreboendet Nyhamnsgården har man infört barkvällar. Under premiärkvällen samlades nästan samtliga boende för att inviga baren.
– Bara för att man blir äldre vill man inte sluta roa sig, säger Lotta Johansson, enhetschef på boendet.

34 av 38 boenden samlades nyligen till invigningen av Nyhamnsgårdens senaste initiativ: en bar som man inledningsvis kommer att ha öppen en-två gånger i månaden.

– Vi satt och spånade en eftermiddag på vad man skulle kunna hitta på och då kom vi på en bar. Jag hittade en på Blocket som vi köpte och tog hit. Sedan har personal och boende tillsammans dekorerat den och har klätt om stolar. Jag tycker det är viktigt att alla känner sig delaktiga, säger enhetschefen Lotta Johansson.

Under invigningen serverades det bland annat öl, vin, alkoholfria alternativ och en specialdrink till självkostnadspris – ett upplägg man kommer att fortsätta med.

– Om man vill gå till baren är helt frivilligt. Det var många som uppskattade det. De boende klädde upp sig för att gå dit. Det blir ju trevliga saker runtomkring och jag tror det är viktigt att få känna att man inte bara är en äldre person som bor på ett boende. Alla kanske inte har möjlighet att gå på puben, så då tog vi hit puben i stället, säger Lotta Johansson.

Målet är att så småningom kunna ha baren öppen varje fredag. Och så här långt har det bara kommit positiv respons.

– Varför ska man inte kunna leva som annars bara för att man är gammal? Det här ger en guldkant på tillvaron, säger Lotta Johansson.

Publicerad 28 October 2018 05:00