Sveriges tredje fulaste stad enligt en webbundersökning.

Sveriges tredje fulaste stad enligt en webbundersökning. Foto: Mostphotos.com

Här är den – Skånes fulaste stad

"Vill du uppleva skönhet är det bäst att resa härifrån"

HÄSSLEHOLM. Nu är webbtävlingen avslutad och rösterna räknade. Hässleholm är Skånes fulaste stad, eller den tredje fulaste i hela landet, enligt föreningen Arkitekturupproret.

Av
Andreas Holm

"Hässleholm består i princip enbart av fyrkantiga och tråkiga lådor. Det sägs att turisten som åker dit hinner se alla sevärdheter och sedan återvända hem med samma tåg som han kom med. Här går det bra att bo på grund av pendlingsmöjligheterna, men vill du uppleva skönhet är det bäst att resa härifrån omgående."

Så beskrivs staden av Arkitekturupproret.

Under 2014 drog ett upprop igång på Facebook om att värna om vacker nybyggnation och kulturv. Sedan dess har en rad utmärkelser som Kasper Kalkon-pris för Sveriges fulaste hus och Sveriges vackraste stad, delats ut. I år skulle den fulaste staden koras. Hässleholm var en av kandidaterna, som nu röstats fram bland topp-tre.

Det gör staden, enligt de 6 666 som röstat på Facebook, till Skånes fulaste stad. Här bör det dock understrykas att undersökningen inte på något sätt är vetenskaplig och att resultatet knappast är vad man kallar statistiskt signifikant.

– Jag vet att det revs en massa gamla byggnader på 60–70-talet. Det tycker jag är synd, men det var inte bara i Hässleholm som det skedde. Jag tycker också att det är synd att den gamla paviljongen revs och att nu även Hembygdsparken på Åkargatan ska rivas. Jag själv är väldigt förtjust i den gamla charmen, sa dåvarande kommunstyrelsens ordförande i Hässelholm, Lars Johansson (M), till Lokaltidningen i våras när de nominerade städerna presenterades.

Hässleholm har tidigare uppmärksammats av Arkitekturupproret som kallar staden för "lådköping". När Sveriges vackraste stad skulle utses förra året tyckte föreningen synd om Hässleholm och gav staden samtliga röster som lagts på Stockholm.

Planchef i Hässleholm Gertrud Richter håller dock inte med om att Hässleholm skulle vara fulare än andra städer.

– Det finns mer eller mindre vackra byggnader i alla städer. När det gäller det här uppropet så känns det som att de fastnat i en viss arkitektonisk era. I unga staden Hässleholm finns byggnader från flera årtionden och jag tycker det är bra att vi diskuterar arkitektur men då ska det vara lite mer nyanserat.

Enligt Gertrud Richter arbetar man i kommunen dagligen för att göra Hässleholm till en bättre och vackrare stad och hon nämner bland annat nya Amelies torg framför stationshuset och uppfräschningen av Första Avenyn som tillsammans nu enligt Richter har blivit en attraktiv huvudentré till hela kommunen.

"Det är synd om Hässleholm som kanske är en av Sveriges tråkigaste städer, men som därför får lite ära genom denna omröstning. Hässleholm får representera landets fulstäder, tillsammans med olycksbröder som Västerås, Katrineholm, Skellefteå och Borlänge. Det vill säga städer vars stadskärnor nästan helt består av fyrkantiga och väldigt tråkiga lådor. Här går det bra att bo, men vill du uppleva skönhet är det bäst att resa härifrån omgående.", skrev Arkitektupporet på sin hemsida.

Årets fulaste stad blev Borlänge (1 007 röster) följt av Västerås (779) och Hässleholm (319 röster).

Publicerad 22 October 2018 14:31