När vaktmästarna kom till Saxtorp kyrka i förra veckan hade någon brutit sönder utsmyckningar. Delar hade gömts i ett buskage.

När vaktmästarna kom till Saxtorp kyrka i förra veckan hade någon brutit sönder utsmyckningar. Delar hade gömts i ett buskage. "Troligen skulle man hämta upp det senare", säger Johan Sten, kyrkogårdsansvarig i Häljarps församling. Foto: Privat

Sabotage och stöld på kyrkogård – kostar församling en halv miljon

Upprepade stölder kräver utbyte av samtliga åskledare

SAXTORP.

Senast i förra veckan försvann och bröts utsmyckningar sönder på Saxtorps kyrka. Upprepade stölder har tvingat Häljarps församling till att byta ut åskledare på samtliga fyra kyrkor – en insats som kostar en halv miljon kronor.
– Det är både tröttsamt och kostsamt, säger Johan Sten, kyrkogårdsansvarig.

Kyrkogårdsvaktmästarna kom till jobbet den 10 oktober och möttes av en vandaliserad entré. Ett kors och en plåttäckning hade försvunnit och på en annan stenstolpe hade någon försökt att bryta loss utsmyckning.

– Troligtvis hade man försökt att stjäla det. Vi hittade de försvunna utsmyckningarna i en buske. Tjuvar hade kanske tänkt sig att hämta upp det senare, säger Johan Sten.

Det är inte första gången Saxtorps kyrka och övriga kyrkor inom församling drabbas. Senast stals koppar och åskledare från Saxtorps kyrka. Från Tofta kyrka har åskledare och stuprör stulits.

– Vi har nog tyvärr påhälsning en till fyra gånger per år hos någon av kyrkorna. Det är fruktansvärt tråkigt. Framförallt att man förstör och stjäl plåt för några tior men som kostar oss flera tusen i plåtslagarkostnader, säger Johan Sten.

Efter upprepade stölder har församlingen ingått ett omfattande projekt om att byta ut stöldbegärliga åskledare på samtliga kyrkor. Bara småarbete är kvar och väntas vara klart om någon vecka. Kostnaden för detta beräknas till drygt 500 000 kronor där en del täcks av kyrkoantikvarisk ersättning. Även alla kopparstuprör byts ut till rör av målad plåt om originalen försvinner.

– Brunmålade stuprör är inte kul i förhållande till koppar ur en antikvarisk synvinkel. Vi får inga större bannor från antikvarierna för problemet med stölder är så pass utbrett. Vi måste hålla det snyggt och välskött, så det är mycket tråkigt och kostsamt med att dessa vandaliseringar och stölder, säger Johan Sten.

Publicerad 17 October 2018 11:18