Valplyckan gick i kras när det visade sig att den franska bulldogen Basse med största sannlolikhet är smugglad från Polen. Vid en veterinärbesiktning i Sverige konstaterades det bland annat att han har ett hjärtfel.

Valplyckan gick i kras när det visade sig att den franska bulldogen Basse med största sannlolikhet är smugglad från Polen. Vid en veterinärbesiktning i Sverige konstaterades det bland annat att han har ett hjärtfel. "Man blir så arg och ledsen över sådant här eftersom man litar på andra människor", säger hon. Foto: Privat

Köpt valp visade sig vara smuggelhund: "Blir skitförbannad"

Basse upptäcktes ha hjärtfel som kan kosta honom livet

ÅSTORP.

Den franska bulldogen Basse skulle bli dotterns nya intresse men valpköpet visade sig bli en mardröm när veterinärpapprena inte stämde. Med största sannolikhet har hunden smugglats från Polen och genom en ny veterinärbesiktning upptäcktes ett hjärtfel.
– I värsta fall kan det här kosta Basses liv, säger Veronica Hagy som nu vill varna andra hundköpare om att vara försiktiga.

Dottern Johanna hade varit utan en hobby, men när intresset väcktes för agility och hundutställningar bestämde familjen Hagy sig för att utöka familjen med ytterligare en hund. Valet föll på en fransk bulldog efter att ha läst på om rasen och hittat en annons på en säljsajt hos en uppfödare i Stockholm.

– Annonsen såg bra ut med bilder och bra beskrivning. Man uppgav att man hade vana av franska bulldogs sedan 16 år tillbaka och att hundarna var registrerade hos Svenska kennelklubben (SKK) och så vidare, säger Veronica Hagy.

Efter samtalet med uppfödarna åkte hon och dottern upp till Stockholm. Inte heller där fanns det enligt Veroniva Hagy några tecken på att något skulle vara konstigt.

– Tiken – som då sas vara valparnas mamma – fanns på plats. Det var rent och snyggt. Och paret som vi köpte Basse av hade sina tre barn där. Inga konstigheter alls, säger hon.

Valplyckan var total och hemma i Skåne igen funkade allt bra med den nya familjemedlemmen och även med valpen och labradortiken Vixie. Men när Veronica Hagy började gå igenom Basses papper de fått i samband med köpet började hon ana oråd.

– I vaccinationsintyget stod ett födelsedatum, i ett annat papper stod ett annat. Så jag började slå på Basses id-nummer på Jordbruksverket där alla hundar registreras. Hans nummer fanns inte – men först tänkte jag att det inte hade hunnit registrerats än. Men när jag sökte på Basses påstådda föräldrarsid-nummer fanns de varken hos Jordbruksverket eller SKK.

Vid en närmare titt upptäckte hon att vaccinationspappren var utfärdade på polska. Hon kontaktade paret som sålde Basse men fick bara otrevliga svar tillbaka. Efter egen efterforskning fanns försäljarna inte folkbokförda i Sverige.

– För mig är det tydligt att Basse är smugglad från Polen. Jag skrev ett inlägg på Facebook om min erfarenhet och på bara ett par dagar har jag fått ett tiotal meddelande från personer som har råkat ut för samma sak och några av dem har också köpt hund av samma par som jag gjorde, säger Veronica Hagy och fortsätter;

– Man känner sig lurad och besviken eftersom man tror gott om människor. Man känner sig korkad och blåst – men jag är inte så dum. De är skickliga som kan göra sådant här och det är många som utsätts.

Veronica Hagy polisanmälde händelsen och tog nu 14 veckor gamla Basse till en veterinär.

– Troligen har han inte fått sina vaccinationer, veterinärbesiktning har med största sannolikhet inte gjorts, säger hon.

Hos veterinären konstaterades det att Basse har ett blåsljud på hjärtat. Hur stor problemet är ska ett ultraljud utvisa. Mindre fel kan han leva med, större skulle innebära att familjen eventuellt tvingas avliva honom.

– Pengarna kommer vi aldrig mer se igen, de är vi lurade på. Men det värsta är om vi skulle behöva ta bort Basse, säger Veronica Hagy som nu vill uppmana till försiktighet till den som går i tankarna att köpa hund.

– Se till att kenneln är kopplad till Svenska kennelkluben – trippelkolla allt! Be om säljarnas id och lusläs alla papper, säger hon.

Men Veronica Hagy är långt ifrån ensam om att drabbas. Enligt Jordbruksverkets statistik har illegal införsel av hundar ökat markant under senaste åren. Sedan 2012 har antalet illegala hundar, som kommit till Jordbruksverkets kännedom, tredubblats. I fjol handlade det om 609 hundar, något Jordbruksverket ser allvarligt på.

– Det är en risk med illegalt införda djur eftersom det inte kan säkerställas att djuret är skyddat mot rabies. Sverige har inte haft rabies sedan 1886 och det är ingen sjukdom som vi vill ha in hit igen, säger Charlotte Öhman, handläggare på myndigheten.

Så undviker du att blir lurad att köpa en smuggelhund

  Ta reda på varifrån hunden kommer, oavsett om du köper den i Sverige eller utomlands.

  Begär att få träffa valpens mamma i hemmet. Många smugglade hundar säljs via mellanhänder och utan att du får se hunden i hemmiljön.

  Om valpen är född i Sverige så ska mamman vara registrerad i det centrala hundregistret. Begär att få se registreringen av mamman som bevis.

  Begär att få en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns. Acceptera inte bara mobilnummer.

  Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett högst sju dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär.

  Det är olagligt att sälja valpar innan de nått åtta veckors ålder. Om valpen tas för tidigt från sin mamma kan den få beteendeproblem.

  Från alla länder förutom Norge är ett djur som är yngre än 15 veckor infört illegalt. Detta eftersom en rabiesvaccination tidigast kan ges vid 12 veckors ålder och det måste ha gått en väntetid på 21 dagar från länder med de lägsta kraven.

  Om säljaren säger att hunden har en stamtavla men att du ska få den senare, så finns det sällan varken en kennel eller någon stamtavla.

  Det är förbjudet att kupera öron och svans på hundar i Sverige. En öron- eller svanskuperad hund är inte född i Sverige.

  Hundar över fyra månader ska vara id-märkta. Om hunden anges vara chipmärkt ska intyg om märkningen följa med vid köpet. Chipnumret ska framgå av besiktningsintyget.

  Om säljaren inte vill gå med på villkoren ovan ska du inte köpa hunden.

Källa: Jordbruksverket

Publicerad 11 October 2018 11:26