Polisens tjänstehund Django är tillbaka i tjänst efter den allvarliga knivhuggningen han utsattes för i somras.

Polisens tjänstehund Django är tillbaka i tjänst efter den allvarliga knivhuggningen han utsattes för i somras. Foto: Hundgruppen polisen nordvästra Skåne

Knivhögg polishunden Django – döms till rättspsykiatrisk vård

Hotade poliser och skadade hund svårt

LANDSKRONA.

Den man som i somras dödshotade poliser och stack en kniv i polishunden Django – som var nära att dö – döms nu i Lunds tingsträtt till sluten vård. 50-åringen bedöms ha lidit av en allvarlig psykisk störning när brotten begicks.

Det var i juli som en person kontaktade polisen för att en man med kniv vägrade lämna dennes lägenhet. Patrullen kom på plats, men då hade 50-åringen lämnat lägenheten men påträffades utanför. Polisen försökte ta kontakt med mannen och bad honom att lägga ner kniven, men i stället för att svara gjorde mannen utfall med huggande rörelser mot poliserna samtidigt som han uttalade hot.

När förstärkning tillkalades kom även en hundförare med polishund på plats. Mannen knivhägg hunden som fick vårdas för allvarliga skador och var nära att dö. När mannen försökte fly sköt polis honom i benet.

50-åringen åtalades bland annat för grovt hot mot tjänsteman, olaga hot och skadegörelse. Lunds Tingsrätt dömer honom på samtliga punkter eftersom han uppvisat att han var benägen att utföra våld med kniv, bland annat eftersom han högg hunden.

Den rättspsykiatriska undersökningen visar att mannen under hänndelserna under påverkan av allvarlig psykisk störning och att han vid undersökningstillfället hade en sådan störning. 50-åringen uppfyller även bedömningen kriterierna för paranoid schizofreni. Därför döms han till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning på grund av risk för återfall.

Mannen döms även till att betala skadestånd. Bland annat 15 000 kronor till hundföraren och 10 000 kronor till de två poliser som fanns på plats vid ingripandet. 50-åringen kommer att sitta häktad fram till domen vinner laga kraft.

Publicerad 10 October 2018 15:06